torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Landskronaliberal lämnar uppdrag efter avslöjande om partibidrag – kvar på lista

Publicerad: 19 augusti 2022, 09:16

Liberalerna riks ”ser allvarligt på de yttranden som framkommit genom Kalla fakta”, skriver partiet i ett pressmeddelande. Lisa Flinth har lämnat flera uppdrag i partiet. Foto: Drago Prvulovic

Liberalen Lisa Flinth gav inför Kalla faktas dolda kamera tips för att kringgå lagen om donationer till partier. Nu lämnar hon sina höga politiska uppdrag i Landskrona.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) beklagar hennes avgång. Samtidigt vill han se åtgärder: Ändra lagen eller se med kraft till att den efterföljs.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttLiberalerna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Lisa Flinth har lämnat tjänsten som ansvarig för Liberalernas strategiska ledningsstöd. Hon avsäger sig också uppdragen som ledamot i Landskronas kommunfullmäktige och ordförande för utbildningsnämnden.

– Hon bedömde – och jag delar den bedömningen – att det var nödvändigt mot bakgrund av det som förevarit. Med det sagt beklagar jag det naturligtvis. Hon är en tung, erfaren och mycket duglig politiker, säger Torkild Strandberg till Dagens Samhälle.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att fem av åtta riksdagspartier är beredda att runda lagen om partifinansiering, som säger att en donator inte får vara anonym om summan överstiger 24 150 kronor. S, M, KD, L och SD ger alla inför dold kamera exempel på metoder för att anonymisera bidrag. Lisa Flinth föreslår i granskningen ett upplägg där bulvan används och förmedlar till TV4 kontakt med en mellanhand. Hon understryker att det är viktigt att upplägget inte kan spåras till partiet.

– Det skulle ju kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler här i trovärdighet, utan skulle det komma en sådan artikel i brinnande valrörelse och vi skulle missa riksdagsspärren så skulle jag ju aldrig förlåta mig själv, säger hon i TV4:s dolda inspelning.

Lisa Flinth är tvåa på Liberalernas kommunlista till valet. Torkild Strandberg kan inte svara på om hon kan stå kvar.

– Det blir en senare fråga. Ytterst är det en fråga för henne. Att stå på listan är ett uttryck för en ambition om ett politiskt engagemang. Det återstår att se om hon har den ambitionen, men den diskussionen har vi inte fört ännu.

Har du fortsatt förtroende för henne?

– Jag har förtroende för hennes kommunpolitiska gärning. Jag har stor respekt och stort förtroende för det arbete hon har gjort här.

Kommunalrådet säger att han har sett delar av Kalla faktas granskning och förvånades över det som framkom. Nu krävs åtgärder, anser han.

– När fem av åtta riksdagspartier har uppenbara svårigheter att förhålla sig till lagstiftningen så indikerar det ett strukturellt, snarare än ett individuellt, problem.

Kan du utveckla det?

– Det är inte jag som ska göra något åt det. Det finns två handlingsvägar om lagstiftningen inte fungerar: Antingen får man ändra lagen, eller så måste de här partierna enskilt och tillsammans se till att lagen man har stiftat med större kraft efterföljs.

Så om vissa partier inte klarar av att följa en lag ska lagen ändras, inte politikernas beteende?

– Jag är inte rätt person att ta en diskussion kring regelverket om donationer till politiska partier. Det är inte min roll. Men jag kan konstatera att fem av åtta partier har svårigheter att följa lagstiftningen.

Vad tror du väljarna i Landskrona tycker om den här situationen?

– Det är väl ingen som tycker att det är bra. Vi går till val på starka resultat när det gäller företagstableringar inte minst, skolfrågan som Lisa har drivit under lång tid, stärkt trygghet och allmänt god utveckling i staden. Det budskapet är inte knutet till en person, utan till påtagliga synliga resultat. 

Liberalerna riks skriver i ett pressmeddelande att det som har skett är allvarligt och att det är viktigt att partiernas finansiering är transparent för väljarna. 

Dagens Samhälle har sökt Lisa Flinth.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev