Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lämna plakatbudskapen bakom er SD

Sverigedemokraterna aspirerar på att vara med och styra den svenska staten med en mångmiljardbudget och hundratusentals anställda. Då är det fullt rimligt att kräva tydlighet av partiet. Ett sådant krav innebär nämligen att det behandlas på samma sätt som de andra partierna och det är väl just det som SD vill?

Publicerad: 19 december 2014, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Återigen, vilka är det om SD vill att valet ska handla om?


Ämnen i artikeln:

MigrationSverigedemokraterna

REPLIK. Först och främst vill jag tacka SD:s Markus Wiechel för att han tog sig tid att svara. Wiechel redogör i sin artikel i Dagens Samhälle för sitt partis migrationspolitik men landar i slutsatser det finns anledningar att ifrågasätta. Huvudfrågan jag ställde om vilka som Sverigedemokraterna vill att vi ska folkomrösta om hoppar Wiechel nästintill helt över.

Som svar på min frågeställning om vilka SD vill rösta om svarar Wiechel att jag ”till stor del missat att det svenska regelverket är slapphänt i en internationell kontext och att det är Sverige som för en extrem invandringspolitik”. Det är fullt legitimt att inte gilla svenska regelverks utformning, det är däremot inte ett svar på frågan jag ställde. En fråga som inte heller borde vara svårt att svara på.

Min fråga ställs för att när någon högröstat i en talarstol säger att den olyckliga situationen när vi återigen ska välja riksdagsledamöter är ”en folkomröstning om invandring” är det vulgär retorik, enligt mig. I rättvisans namn så bör det tilläggas att jag inte sett Wiechel uttala detta.

Frågan är vulgär på grund av att den är så pass otydlig att den riktar in sig mot ett stort ansiktslöst kollektiv. Strategiskt förstår jag retoriken, ett enskilt människoöde är en tragedi, tusentals är statistik. Därför är det intressant att veta om det är de som jobbar, studenterna, kärleken eller krigsflyktingarna du vill mota vid Sveriges portar. Det finns väldigt många olika former av invandring till Sverige och med god vilja antar jag att ni inte menar alla.

Om en debatt ska komma längre än ”folkomröstning om invandring” kontra ”ny-fascister” måste ni lämna budskapen som står på plakaten som personerna med högafflar och brinnande facklor bär omkring på. Ska man kunna samtala med er måste det finnas något att samtala om. Er syn på internationella förordningar som du nämnde skulle vara en konkret fråga att diskutera. Meriterna i ert förslag på ett blåkortssystem är ett annat. Vi har helt olika uppfattningar, jag tycker ni har fel men debatten är inte där ännu.

Slutligen, hur ni hade tänkt att ett samtal med Stefan Löfven skulle gå till när ni har intagit en kompromisslös position. Du skrev ”Det enda krav vi ställde på statsminister Stefan Löfven inför budgetomröstningen var att prioritera välfärd före att göra Europas mest liberala invandringspolitik än mer extrem”. Om man ens väljer att köpa er premiss om att något är extremt bör det noteras att Löfven inte hade annonserat några liberaliseringar, möjligen ordentligt ökade anslag till vissa myndigheter för att de skulle klara av en förändrad världsbild.

Det kan nog sägas utan att det är inkorrekt att jag märker en del ord och ibland borde kunna läsa mellan raderna vad ni menar. Det må vara sant, men ni aspirerar på att styra svenska staten med hundratusentals anställda och flera miljarder i budget. Ett sådant krav är bara att behandla er som alla andra partier och det är väl det ni vill? Sammanfattningsvis, om ni egentligen inte menar en sak bör det inte sägas från en talarstol när kameror är riktade mot den.

Jonas Grafström, styrelseledamot i stiftelsen Migro – oberoende debattforum som driver idén om öppna gränser.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev