Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lågt valdeltagande i Värmdös folkomröstning

Publicerad: 6 september 2021, 10:13
Uppdaterad: 9 september 2021, 09:05

”Absolut ett viktigt verktyg för demokratin”, säger Deshira Flankör (M) om folkomröstningen.

Foto: Lars Åke Holst, Henrik Montgomery/TT

Endast 18,37 deltog i söndagens folkomröstning om Värmdös skolorganisation. Hur resultatet ska tolkas är nu upp till den styrande majoriteten. ”Många ansåg inte att frågan var aktuell och det har jag full förståelse för”, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).


Ämnen i artikeln:

FolkomröstningSkolanModeraterna

Frågan som ställdes i Värmdö löd: ”Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig dialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?” 

Hela 89 procent svarade ja, 5 procent nej och 6 procent röstade blankt, enligt det preliminära valresultatet. Men valdeltagandet var mycket lågt, bara drygt 18 procent. 

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) har en förklaring till varför så få röstade.

– Många ansåg inte att frågan var aktuell och det har jag full förståelse för. För den formulerades förra hösten, innan vi ens börjat skissa på politiska beslut.

Den styrande majoriteten, de fyra allianspartierna plus Miljöpartiet, ska nu diskutera vilka slutsatser man ska dra av resultatet. 

– Men det finns faktiskt inga politiska beslut att dra tillbaka i den här frågan. Vi har redan anpassat besluten, säger Deshira Flankör. 

Hon pekar bland annat på att en diskuterad skolnedläggning stoppats samt att en tillfällig förskola i moduler redan har avvecklats och att barnen numera går i en nybyggd förskola.

Folkomröstningen i Värmdö drevs fram av föreningen Värmdös samlade föräldrar. Sedan tio år tillbaka gäller att en kommun måste hålla folkomröstning om 10 procent av de röstberättigade kräver det genom namnunderskrifter.

Trots att det låga engagemanget denna gång är Deshira Flankör positivt till möjligheten att tvinga fram folkomröstningar.

– Det är absolut ett viktigt verktyg för demokratin. 

Folkomröstningen kostade 3,8 miljoner kronor att genomföra.

– Jag kan inte värdera om det var värt pengarna. Det är ett demokratiskt verktyg. Det är dyrt. Men så är det, säger Deshira Flankör.

Pernilla Alexandersson, ordförande för föreningen Värmdös samlade föräldrar, gör en annan tolkning av folkomröstningens resultat och valdeltagandet: 

– Det är ett av de tydligaste resultaten i folkinitiativens historia. Folkinitiativ är till för dem som berörs och det finns inga krav på antal deltagande. 

Även i Tidaholm hölls en folkomröstning på söndagen. Där handlade frågan om nedläggningen av äldreboendet Lindängen. 83 procent röstade för att det ska får vara kvar. 

Valdeltagandet var knappt 38 procent och det är oklart vad som nu kommer att hända. De äldre på Lindängen har redan flyttats till ett annat boende.

Kommunstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) vill avvakta budgetförslaget från oppositionen.

– Vi får se vad som är förslaget på hur Lindängen ska drivas vidare och vad det är som i stället ska tas bort, säger hon till P4 Skaraborg.

 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev