tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Laglydiga jägare drabbas av ny terrorlag

EU-kommissionen har efter Paris-dåden presenterat ett lagförslag som riskerar att slå mot laglydiga jägare, vapensamlare och sportskyttar. Säg nej till den här överstatliga lagstiftningen, uppmanar Dennis Andersson, jägare och sportskytt.

Publicerad: 18 december 2015, 07:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TerrorismPolisenExtremism

Knappt hade krutröken lagt sig efter de senaste dåden i Paris förrän EU-kommissionen presenterade ett lagförslag, utan konsekvensutredning, som bland annat handlar om att förbjuda halvautomatiska gevär, vapenannonser på internet samt vapenhandel mellan privatpersoner (den sistnämnda är redan reglerad).

Detta kommer emellertid inte att få någon som helst inverkan på terrorism och organiserad brottslighet då sådan bedrivs med illegala vapen. Denna ”hoplofobiska offensiv” riktad mot laglydiga medborgare är dock inget nytt.

Jag var delaktig i att skriva Svenska Jägareförbundets remissvar på Doris Högne Rydheims vapenutredning som kom för ett par år sedan. Utredningen var ett juridiskt moras, saknade empirisk underbyggnad och föreslog lagvidriga förändringar som bland annat innefattade retroaktiv lagstiftning, något som enligt lag är förbjudet.

Anmärkningsvärt med tanke på att utredaren själv är rektor för Polishögskolan i Solna och ledamot av Rikspolisstyrelsen. Objektiviteten kunde starkt ifrågasättas, i synnerhet som Rydheim i SVT inför utredningen yttrade sig: ”Skytte är ingen sport, tacka vet jag hockey!”

Utredningen ville förbjuda skyttegrenar såsom det nationella kpistskyttet samt dynamiskt gevärsskytte. Det rimliga hade varit att polisen betraktade dessa skyttegrenar som en nyttig tillgång för kåren av samma skäl som att Försvarsmakten en gång i tiden aktivt sponsrade skytterörelsen.

I stället motarbetas dessa sporter aktivt. Snarare är det så att polisen snarare driver en egen politisk agenda i stället för att objektivt följa de förordningar och lagar som riksdagen fastställt.

Hundratals JO-anmälningar har strömmat in gällande vapenlicenshanteringen, inte minst i Västra Götaland. Personalbrist och nya datasystem är inte hela sanningen då chefsjurist Barbro Jönsson på polisen i Västra Götaland menar att hennes uppdrag är att minska antalet civila vapen. Inom skytterörelsen har därav begreppet ”Västra Götalandssjukan” myntats.

2013 försökte EU-kommissionär Cecilia Malmström driva igenom ett likartat och misslyckat lagförslag som det nu presenterade dito. Idéerna gick helt i linje med vad Rikspolisstyrelsen försökt driva igenom på nationell nivå. Att EU nu försöker utnyttja tragedierna i Paris för att göra ett nytt försök är inget annat än opportunt och osmakligt.

Terrorism och gängkriminalitet kan inte begränsas genom åtgärder som riktar sig mot laglydiga. Problemen är segregation, utanförskap, radikalisering och bristande gränskontroller. Dessa är dock mycket svårare att åtgärda varför slag i luften tillgrips att i allmänhetens ögon ge intryck av dådkraft.

De vapen som figurerar inom gängkriminaliteten är illegala med sitt ursprung på Balkan. Att civila halvautomatiska vapen med lätthet på några minuter kan konverteras till helautomatiska dito är inget annat än en vandringssägen, avfärdad av teknisk expertis gång efter annan, som såväl Rikspolisstyrelsen som EU-kommissionen framhärdar i.

Att konvertera en civil halvautomat till helautomatisk funktion kräver tillgång till delar som inte finns tillgängliga på den civila marknaden och kräver dessutom kvalificerade vapentekniska kunskaper.

I takt med att vildsvinstammen ökat i Sverige så ställs andra krav på utrustning än vid gängse älgjakt. Den som bedriver drevjakt på vildsvin inser snabbt att en halvautomatisk studsare har sin plats i civil ägo. Att förbjuda denna vapentyp, när terrorister och kriminella nyttjar illegala automatkarbiner och handgranater, är meningslöst.

Politiker, stå upp för laglydiga jägare, vapensamlare och sportskyttar inom EU och säg nej till ytterligare överstatlig inblandning i nationell lagstiftning som inskränker för laglydiga medborgare!

Vidare vore det på sin plats att ni förmår polisen att sluta driva en egen vapenpolitik. Ha i åtanke att vi i Sverige är 600 000 laglydiga vapenägare och samtliga har rösträtt.

LÄS MER: Motarbeta terrorismen på rätt sätt.

Dennis Andersson, jägare och sportskytt, stats- och samhällsvetare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TerrorismPolisenExtremism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev