Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lagen måste komma åt barnäktenskapen

Vilken roll spelar det för ett barn i Sverige att vi har en regel om att inte erkänna utländska äktenskap om övertramp fortgår inom rikets gränser? Det är under all kritik att detta land, med så få invånare, misslyckas med att få rätsida på problematiken med barnäktenskap, skriver Sonja Ivkovic och Michael G. Helders.

Publicerad: 17 december 2018, 19:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Våra lagar visar sig inte bara vara bristfälliga i praktiken, utan de misslyckas också med att visa nolltolerans mot barnäktenskap.”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåld

Det är med sorg i hjärtat som man dagligen läser om svenska politikers feghet när det gäller skydd av ungdomar och barn. Hur kan detta tillåtas ske i Sverige? I frågor där de flesta av oss anser att nolltolerans är av högsta moraliska och etiska vikt brister det svenska samhället på så många sätt när det gäller att säkerställa frihet och mänskliga rättigheter för de ungdomar och barn som tvingas till giftermål av sina föräldrar.

Barnkonventionen som Sverige skrivit under verkar inte gälla i praktiken. Det är under all kritik att detta land, med så få invånare, misslyckas med att få rätsida på problematiken med barnäktenskap. Varför finns det ingen enhetlig konsensus bland politikerna i riksdagen för att lyfta denna fråga och stifta lagar som säkerställer barn och ungdomars frihet? Hur kan man fortsätta stoppa huvudet i sanden? Vem ska agera om inte de folkvalda politikerna? Vem ska stifta lagar som visar att i detta land respekterar vi barnets rättigheter oavsett vilken kön eller etnicitet?

Hederskulturen är djupt rotad i många klansamhällen. Den behöver inte vara från ett geografiskt område eller förknippas med en religion, men den har så gott som alltid rötter i någon form av klankultur. Detta är inte minst synligt i Sverige oavsett om man talar om Södertälje eller Rosengård. Det kallas för hederskultur eftersom samhällen med stark klanmentaliteten ofta fokuserar på “heder” när det kommer till barnens och kvinnans roll. Detta leder till systematiskt barn- och kvinnoförtryck.

Vi kan ta det omtalade fallet i Värmland där en 13 år gammal flicka blev utsatt för äktenskapstvång som exempel. I detta fall prövade hovrätten den nya lagstiftningen mot barnäktenskap och äktenskapstvång för första gången. Flickan, som är 14 år idag, blev utsatt för tortyr, såsom att få kokande vatten över sig av föräldrarna. Hon blev misshandlad och hotad av släkten då hon vägrade gifta sig med sin vuxna kusin.

Föräldrarna fick villkorliga domar, och den tänkta maken blev frikänd. Trots att det fanns ett äktenskapskontrakt, trots flickans berättelse om hot och våld och om hur den tänkta maken hade försökt tvinga henne till samlag. Trots allt detta gick de fria. Hur kom det sig att åklagaren inte åtalade den tilltänkte mannen för sexuella ofredanden? Varför utgick inte hovrätten från barnperspektivet?

Våra lagar visar sig inte bara vara bristfälliga i praktiken, utan de misslyckas också med att visa nolltolerans mot barnäktenskap, och blir i praktiken rakt av rasistiska. En 13-årig syrisk flicka är lika mycket ett barn som en 13- årig svensk flicka! Vi hade inte tillåtit att en svensk flicka på 13 år hade blivit bortgift! Men i det här fallet friar hovrätten den tilltänkte maken, och föräldrarna får villkorliga domar. Var är nolltoleransen? I våra lagar? Nej! Uppenbarligen inte då de skyldiga kommer undan med svaga ursäkter.

Det här är inte uttryck för naivitet utan strukturell rasism! Man undantar en viss grupp ansvar av etniska skäl och det är en ren diskrimineringsgrund. Den omdiskuterade domen i Värnamo visar att den nya lagen om barnäktenskap inte på långa vägar är tillräcklig. De lagändringar som gjordes 2004 och2014 har de facto inte kunnat motverka barnäktenskap. Nya lagstiftningar behövs. Sverige måste visa nolltolerans mot religiös pedofili och tvångsgifte.

Sverige är idag ett multikulturellt land. Vi har många invånare som har sitt ursprung i olika klankulturer och vi behöver en lagstiftning som är anpassad till det nya Sverige. Vad krävs då? En väg att gå är att lagstifta om underlåtenhetsbrott vid tvångsgifte och barnäktenskap, så att förälder och/eller vårdnadshavare som inte hindrar eller stoppar sitt barn från att giftas bort kan lastas för detta. Ett sådant brott bör leda till fängelsedom. Det skulle bli ett prejudikat för alla de fall där domstolen har svårt med bevisbördan. Vilken roll spelar det för ett barn i Sverige att vi har en regel om att inte  erkänna utländska äktenskap, om övertramp fortgår inom rikets gränser?

Det behövs alltså en lagstiftning där alla medborgare är lika inför den svenska lagen. En lagstiftning som inte ser mellan fingrarna på hedersrelaterat våld och förtryck såsom barnäktenskap och tvångsgifte. Lagstiftningen måste visa nolltolerans mot hedersrelaterat våld och förtryck i alla dess former. Dagens symbolpolitik måste utgå och lagstiftningen måste visa att vi i Sverige har nolltolerans mot hedersförtryck i praktiken.

En lagstiftning som ser alla människors lika värde, utan de låga förväntningarnas rasism! Inget annat kan accepteras.

Sonja Ivkovic, Liberalerna Kävlinge

Michael Gerard Arizanti, Vänskapsföreningen i Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåld

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev