Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

L: Regeringens politik ekar tomt

Trots regeringspartiernas vallöften om att fixa skolan så är reformtempot fortsatt lågt. Det är ett av flera områden där den röd-gröna regeringen under sina två år vid makten misslyckats med att möta de utmaningar Sverige står inför.

Publicerad: 16 september 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Liberalerna ger regeringens skolpolitik underkänt.

Foto: Bertil Ericson / TT


Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Det var en kaxig regering som tog över makten efter valet hösten 2014. Beskedet från det gröna språkröret Gustav Fridolin, att skolan skulle fixas på 100 dagar, var den kanske tydligaste exponenten för det. Men efter en valrörelse där Socialdemokraternas tema var att något gått sönder, blev det plötsligt ekande tomt på konkreta förslag.

På skolans område är reformtempot fortsatt lågt. En kommission har tillsatts som lär bli klar först under nästa år, men vars förslag knappast kommer att kunna omformuleras till konkreta reformer förrän en bra bit efter nästa val. I en tid då åtgärder behövs för att höja kunskapsresultaten, öka läraryrkets status och möta de nyanlända eleverna med mycket skiftande förutsättningar är det inte regeringen utan Alliansens opposition som driver politiken framåt.

I en tid då det behövs reformer för att underlätta för dem som står längst bort från arbetsmarknaden höjer statsministern istället retoriken för en modell vars glansdagar var på 70-talet. Regeringen tror att det är prat om den svenska modellen och stora utbyggnader av AMS-program och bidrag som är lösningen. Inget kunde vara mer fel. Arbetslösheten är som störst i vissa få grupper - utrikes födda, unga och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det behövs därför fler enkla jobb och lägre trösklar in på den svenska arbetsmarknaden. Liberalerna har föreslagit en förändrad arbetsrätt, införandet av startjobb och lärlingsanställningar.

I en tid då det behövs fler möjligheter till klassresor och social rörlighet höjer regeringen skatten på arbete. Istället för att göra det mer lönsamt med utbildning, strävsamhet och ansvarstagande får specialistsjuksköterskor, rektorer och förstelärare höjd skatt. Regeringen för en politik som innebär att det blir mer olönsamt att utbilda sig. Rättvisa i ett liberalt samhälle handlar inte om att alla ska ha det likadant utan att man ska jämlika förutsättningar. Det ska löna sig att arbeta och ta risker. Det är så vi skapar ett samhälle där människor tar ansvar för sig själva och för andra och förverkligar sina idéer.

I en tid då man lånar i högkonjunktur anser regeringen ändå inte att man kan bevara rimligt stöd för de som behöver samhällets stöd allra mest. Det är skamligt att Socialdemokraterna väljer att skära i LSS-reformen. Att skära i assistansersättningen är att förstöra en av Sveriges största frihetsreformer. Att de rödgröna partierna drar ner för de som behöver samhället allra mest är inget annat än en skam.

I en tid då allt fler känner en oro över tryggheten blundar regeringen för utmaningen. Svensk polis möter utmaningar med en befolkningsökning, hoten från terrorism och grov organiserad brottslighet, ökande migrationsströmmar och en oro i våra svenska förorter. Dessutom måste folk i hela landet kunna lita på att polisen finns där när den behövs. Regeringen möter inte alls de behov som polisen har. Liberalerna kommer i vår höstbudget lägga finansierade förslag med 2 500 fler poliser, fler civilanställda och 5 000 nya beredskapspoliser

Sverige är ett bra land. Ett av de allra bästa. Få ställen är bättre att leva på. Men vi ser också hur utmaningarna är rätt stora. Det är dags för reformer. Det är dags för liberal politik för Sverige.

Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev