Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

L: Låt inte mörka SD-krafter vinna striden om Europa

Riksdagsvalet är en viktig strid i det som demokratins motståndare kallar ett krig om värderingar. Sverigedemokraterna hyllar dessa mörka krafter som har börjat få fäste i Europa. Vårt svar är mer samarbete och hårdare krav på att EU:s medlemsländer respekterar de mänskliga rättigheterna, skriver Morgan Olofsson och Cecilia Wikström.

Publicerad: 30 augusti 2018, 18:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EUSverigedemokraternaLiberalernaEuropaCivilsamhället

Det blåser upp till storm i Europa. I mars 2019 ska Storbritannien lämna EU och i maj är det val till Europaparlamentet. Och nu sluter sig högerextremister och populister sig samman inför det valet.

Inför denna strid om Europas framtid är det svenska valet om några veckor mycket viktigt. Det är nu vi ska avgöra om vi får en regering som tänker kämpa för omistliga värderingar som demokrati och samarbete, frihet och mänskliga rättigheter här i Sverige och i Europa.

För det är detta det svenska valet och valet till Europaparlament handlar om: Värderingar. Vilken sorts Sverige, vilken sorts Europa, vill vi ha?

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán är en av dem som utmanar EU och som talar öppet om ett krig mot EU och de värderingar som EU som institution representerar.  Han eftersträvar en ”illiberal” stat, ett slutet Europa där varje enskilt land får klara våra gemensamma globala utmaningar på egen hand.

Orbán tar allt mer makt över media, rättsstat och civilsamhälle.  Han ersätter frihet och mänskliga rättigheter med tal om kristendom, familj och nation och dömer ut försöken att hitta kompromisser och lösningar för en gemensam migrationspolitik i EU. På så sätt ger han sig på själva grunden för allt samarbete, precis som USA:s president Trump, som nyckfullt och självrådigt sliter sönder internationella överenskommelser.

Nu i sommar har Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon gett sig in i kriget om Europa. Bannon skapar det han kallar en ”rörelse” med ett högkvarter i Bryssel. Målet är att hjälpa högerextrema krafter att vinna Europaparlamentsvalet. Där ska de skapa en ny parlamentarisk grupp med syfte att upplösa det europeiska samarbetet inifrån.

Orbán ger Bannons plan sitt stöd. Bannon hyllar i sin tur Orbán som en ”Trump före Trump”. Nu går de auktoritära och högerextrema krafterna samman – vem vet var det ska sluta?

Det är inte en slump att Bannon har visat intresse för Sverigedemokraterna, som liksom andra påtänkta partier i den högerextrema ”rörelsen” vill rasera EU och se till att Sverige gör ett eget Swexit. Det handlar om en nostalgisk strävan efter att förverkliga en påhittad idealbild av ett samhälle som de av oss med historisk kunskap vet aldrig har funnits. Man vill i Sverige se ett isolerat och stagnerande land med stängda gränser där bara ”riktiga” svenskar är välkomna. Som ett litet exportberoende land med sina största marknader inom EU är idén om ett Swexit dessutom ekonomiskt vansinne.

Detta projekt är en attack mot den frihet och demokrati som långsamt byggts upp över flera sekler. Och metoderna känns igen. De första slagen utdelas mot medier för att stoppa granskningen av makten. Därefter ger man sig på rättsstaten för att minska skyddet för individer och minoriteter och för att begränsa civilsamhället som ofta utgör den starkaste grunden för en opposition.

Dessa herrar vill därmed liksom högerextremister och fascister genom alla tider dela upp människor i två läger – vi och dom. Bannons ord från förra året är i sin enkelhet avslöjande och skrämmande:

– Låt de kalla dig rasist, låt de kalla dig främlingsfientlig. Bär det som en hedersbetygelse.

Det är dags för oss demokrater – oavsett partifärg – att gå samman. De grundläggande demokratiska värderingarna och institutionerna är hotade. Vi kan inte längre ta demokratin för självklar. Historien vittnar om att utvecklingen mot ett mer auktoritärt samhälle kan gå mycket, mycket fort.

Det är mot denna bakgrund som Liberalerna är Sveriges mest EU-vänliga parti. EU är långt ifrån perfekt, det finns tvärtom mycket som bör förändras och förbättras inom ramen för det europeiska samarbetet.  EU har bidragit till att vi efter andra världskrigets fasor har haft en period av relativ fred och frihet som saknar motstycke i vår del av världen. Därför är det är vår plikt att värna och vårda detta samarbete och att visa auktoritära krafter – vare sig de heter Orbán, Bannon, eller Åkesson – att vi aldrig viker en tum. EU-samarbetet ska utvecklas, inte avvecklas.

Morgan Olofsson, riksdagskandidat (L)

Cecilia Wikström, europaparlamentariker (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev