fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”L behöver Björklunds ideologiska glöd”

Liberalerna står inför ett vägval. Vi ger med stolthet Jan Björklund vårt fulla förtroende att fortsätta som partiledare för Liberalerna. Vi ser hans framtidsinriktade ledarskap och stora erfarenhet som en tillgång i den kommande valrörelsen och som en viktig del av en ny regering.

Publicerad: 13 juni 2017, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Liberalerna förmår med Jan Björklunds ledning driva på socialliberala reformer som frigör människor.” Foto: Jessica Gow, TT


Ämnen i artikeln:

HederskulturLiberalernaPartipolitikHBTQ

Jan Björklund är en starkt värderingsstyrd politiker som med ideologisk glöd tror på den socialliberala kraften och formulerar en tydlig politik som svarar på vår tids stora utmaningar. Det är självklart och enkelt för oss att tala tydligt och klart om människors frihet. Vår röst är som allra klarast när vi tar ställning för hbt-personers rättigheter, för kvinnors och flickors rätt att leva fria från hedersförtryck, för mer demokrati och frihet för individer globalt. Detta förenar alla liberaler. Men vårt uppdrag är större och svårare än så.

Vi ska forma berättelsen om det Sverige vi vill skapa. Ett Sverige där välfärden ska vara starkast för dem som är skörast och välfärdsstatens viktigaste uppdrag är att ge frihet och oberoende till enskilda individer. Liberalerna förmår med Jan Björklunds ledning driva på socialliberala reformer som frigör människor. Det har han visat genom att han med uthållighet och ihärdighet lyckats vända resultaten i skolan.

Nu står vi inför nästa viktiga strid. Huvudmotståndaren är den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet vars politik slår hårt mot redan utsatta människor – de med funktionsnedsättning som riskerar att förlora sin personliga assistans.

Och mot dem som får vänta på vård i långa köer därför att privata vårdgivare som skulle kunna möta behoven istället motarbetas. Vi måste orka stå fast i vår liberala övertygelse om vikten av mångfald i välfärden, annars är det patienten som går miste om rätten att välja sin husläkare och den äldre som inte får avgöra vem hon eller han vill anlita för hjälp i sitt eget hem. Inom dessa områden behöver vi Jan Björklunds tydliga retorik och ledarskap.

Våra liberala idéer måste befästas i samhällskontraktet. Vi ska förmedla att svenska lagar gäller alla som lever här och därmed kompromissar vi inte om exempelvis jämställdhet. Krympande frihet för kvinnor i förorter där heder får sätta de osynliga men kännbara ramarna, värvning av ungdomar till skräckväldets IS, känslan av bristande ordning i bostadsområden är verklighet i delar av vårt land som vi aldrig ska acceptera. Detta kräver en socialliberal politik men också mod och kraft att stå stadigt i debatten.

Vi behöver visionära politiker som har förståelse för landsbygdens möjligheter men också kan ta sig uppgiften att tillvarata människors egen kraft i de segregerade storstäderna och ingjuta framtidstro. När människor känner en påtaglig oro för framtiden har Liberalerna en viktig uppgift. Vi ska inte nöja oss med de frågor som enkelt förenar oss.

Vårt ansvar är att ge svar på de breda utmaningarna. 2018 ska vi gå till val med vår berättelse om det liberala Sverige vi vill bygga där vi ger alla individer möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett bättre liv. Då behöver vi Jan Björlunds ledarskap.

Anna Starbrink, landstingsråd (L) Stockholm

Gilbert Tribo, gruppledare (L) region Skåne

Anna Ågerfalk, regionråd (L) Örebro

Metin Hawsho, vice gruppledare (L) Södertälje kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev