Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

L: Arbetslösheten hotar samhällskontraktet

Det är allvar nu Stefan Löfven. I ett läge där de flesta nyanlända har låg utbildning krävs reformer. Gör vi inget kommer vi se framväxten av en ny underklass. I ett samhälle där barn växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete förstärks det sociala arvet. Det skapar ökad tudelning och hotar samhällskontraktet.

Publicerad: 19 april 2017, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att arbetslösheten inte sjunker till EU:s lägsta är ett enormt misslyckande för Socialdemokraterna.

Foto: Björn Larsson Rosvall


Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetLiberalernaNyanlända

Igår tisdag presenterade regeringen vårpropositionen. Den presenterades i en tid då svensk ekonomi, precis som för många andra länder, är mitt i en högkonjunktur.

Socialdemokraterna lovade för fyra år sedan att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Faktum är att arbetslösheten i övriga EU-länder sjunker snabbare än i Sverige. Istället för att vinna jobbligan i EU visar ny statistik från Eurostat att Sverige nu halkat ner på den undre halvan, på 15:e plats. Detta är ett enormt misslyckande för Socialdemokraterna.

Det mest allvarliga är inte placeringen i sig, utan att det bakom siffran gömmer sig hundratusentals människor i arbetslöshet. Det handlar framförallt om unga utan gymnasieutbildning och nyanlända som överhuvud taget inte lyckas etablera sig på arbetsmarknaden. Bland dem med låg utbildning är endast en tredjedel sysselsatta. Då fördjupas bidragsberoendet. Varannan av de som 2010 hade försörjningsstöd var bidragsberoende också 2014. När människor fastnar i sysslolöshet och långvarigt bidragsberoende släcks hoppet om en bättre framtid.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att nästa år, mitt i en högkonjunktur, kommer 300 000 människor tillhöra en utsatt grupp på arbetsmarknaden. Det handlar framförallt om de med låg utbildning och de som är födda utanför Europa. Om inte åtgärder vidtas kommer en ny underklass att växa fram i Sverige.

Det är uppenbart att arbetsmarknaden idag inte ger plats för den som har låg utbildning eller saknar erfarenhet av arbetslivet. En viktig förklaring är att Sverige har mycket få enkla jobb som inte kräver stora förkunskaper. Det beror på att ingångslönerna är höga, vilket i sin tur gör att arbetsgivare inte vågar anställa den som saknar referenser på sitt cv.

Det behövs fler jobb som är enkla att få. Liberalerna vill införa startjobb för unga upp till 23 års ålder och för nyanlända under de första fem åren efter beslutet om uppehållstillstånd. I ett startjobb ska månadslönen vara mellan 14 000 och 16 000 kronor och inga arbetsgivaravgifter ska behöva betalas. Det betyder att arbetsgivarnas totala kostnad halveras jämfört med idag. Det är bättre med ett arbete med lägre startlön än sysslolöshet och bidragsberoende.

Frågan om fler enkla jobb är högaktuell med tanke på att många av de nyanlända och ungefär hälften av dem som deltar i Arbetsförmedlingens insatser aldrig har gått i gymnasiet. Som politiker måste vi se verkligheten som den är. I ett läge där de flesta nyanlända har låg utbildning krävs reformer. Gör vi inget kommer vi se framväxten av en ny underklass. I ett samhälle där barn växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete förstärks det sociala arvet. Det skapar ökad tudelning och hotar samhällskontraktet.

Vårt förslag om fler enkla jobb har mötts av en massiv kritik från Socialdemokraterna. Statsminister Stefan Löfven menar att lägre ingångslöner för nyanlända skulle leda till ett nytt ”fattig-Sverige”. Men för sju av tio nyanlända i Sverige innebär detta en högre inkomst jämfört med idag. Och istället för att se verkligheten som den är arbetar Socialdemokraterna på i invanda spår med en utbyggnad av Arbetsförmedlingen och fler konstruerade jobb. Resultatet är förödande. Av löftet om 32 000 traineejobb blev det några hundra. Av vallöftet om 25 000 ”extratjänster” blev det en tummetott.

Det är allvar nu Stefan Löfven. Utan rejäla reformer har vi snart en ny underklass i Sverige. Vi ser redan nu effekterna av bidragsberoendet. De kriminella gängen i våra förorter hämtar sin näring i sysslolösheten. Vårt samhällskontrakt bygger på att alla behövs, att alla är med och bidrar.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev