Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

L: Åkesson, lägg de ryska korten på bordet!

Sverigedemokraternas koppling till regimen i Ryssland är allvarlig. I Europaparlamentet har partiet bland annat konsekvent motarbetat alla försök att fördöma annekteringen av Krim och stöd till ryska människorättsorganisationer.

Publicerad: 29 september 2016, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ryssland samarbetar öppet med främlingsfientliga partier med, enligt debattörerna, målet att försvåra europeisk integration och destabilisera EU.

Foto: Leif Engberg


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Förra helgen var det val till Rysslands parlament, duman. Valet präglades av ett omfattande valfusk. Sånär på samtliga valobservatörer är överens och klipp efter klipp visar hur röstmottagarna sett till att röstandet skett till regeringspartiet Enade Rysslands fördel. Detta i kombination med omfattande statlig propaganda och förtryck av oppositionen gör att få kan förvånas över valutgången.

Under Putins ledning har Ryssland blivit alltmer odemokratiskt och förföljelsen av såväl minoriteter som opposition alltmer frekvent. Samtidigt ser vi hur propagandan blir vassare, desinformationen mer omfattande och hur aggressiviteten gentemot länder som Sverige blir alltmer påtaglig. Vi har tvingats vänja oss vid ryska jaktplan över svenskt territorium och högtravande retorik om att vi borde akta oss.

Rysslands hot mot Sverige utgörs dock inte bara av ett militärt hot, det utgörs också av ett värderingshot. Ryssland har gått från att styras av kommunism till att i dag styras av ett ledarskap som bottnar i en blandning av fascism, populism och auktoritära idéer med starkt planekonomiska drag. Det är därför ingen slump att de stöttar populister och högerextremister runtom i Europa.

Ryssland samarbetar öppet med främlingsfientliga partier som Front National i Frankrike, Frihetspartiet i Nederländerna och Fidesz i Ungern. Målet för detta samarbete är enkelt, försvåra europeisk integration och destabilisera EU, vilket bland annat går att läsa om i brittiska The Telegraphs artikel.

Att Sverigedemokraterna har kopplingar till denna regim är inte heller någon slump, däremot är det något som bör tas på allvar.

I Europaparlamentet har SD konsekvent motarbetat alla försök till att fördöma annekteringen av Krim, förslag om att stötta människorättsorganisationer i Ryssland, förslag om att hindra rysk desinformation, sanktioner mot Ryssland samt samarbete med Ukraina. Än mer intressant är att SD försökt stoppa förslag som krävt transparens kring ryska regeringens finansiering av Europeiska partier. SD:s europaparlamentariker Kristina Winberg sitter dessutom i samma styrelse som en litauisk före detta president som avsattes på grund av sina kopplingar till rysk organiserad brottslighet. Det finns många artiklar på temat, exempelvis Expo som pekar på motarbetandet av finansiering av europeiska partiet i artikeln Så stöder SD Putin.

Som om inte det vore nog har det i dagarna framkommit att en av SD:s tidigare anställda gjort skumma affärer med dömd rysk affärsman med kopplingar till ryska myndigheter. Det framkom också att SD bjudit in Putinvänliga partier till sin ”alternativa Nobelfest” med brittiska Nigel Farage som en av gästerna, en person som öppet hyllar Putin.

Det går inte att kalla sig ”Sverigevänner” och samtidigt, direkt eller indirekt, samverka med en rysk regering vars militärplan inkräktar på svenskt territorium. Det är dags att Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna lägger korten på bordet och bryter sina band med den ryska regimen.

Anders Rehnberg, EU -och utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Maria Nilsson, vice ordförande och utrikespolitisk talesperson, Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev