Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kvinnors rätt till sina kroppar är under attack

I år uppmärksammar RFSU att den svenska abortlagstiftningen fyller 40 år. Den är en milstolpe för jämställdheten i vårt land. Sverigedemokraterna är tredje största parti och vill riva upp lagen. Feministiska segrar och strider vi trodde var vunna ser ut att behöva utkämpas igen.

Publicerad: 13 oktober 2014, 08:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kamper som redan vunnits ser ut att behöva utkämpas igen, varnar Jenny Sonesson.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFunktionsnedsättningDödshjälp

REPLIK. Tobias Holmberg (V), och tidigare ordförande för Förbundet Unga Rörelsehindrade, och Julia Bahner (Fi) ser inga problem med att dra paralleller mellan fosterdiagnostik, rasbiologi och assisterat självmord, i sin debattartikel i Dagens Samhälle. Det är en märklig hållning från företrädare för feministiska partier. Lyft blicken och se er omkring. Lägg örat till marken. Känn frosten i luften. Kvinnors rätt till sina kroppar är under attack.

Att angripa fosterdiagnostik, och därmed kvinnors rätt till information om sin graviditet, är en ny global strategi av antiabortrörelsen. Den före detta republikanska senatorn, Rick Santorum, den kristna högerns mest fanatiska aborthatare i amerikansk politik, svartmålar konsekvent fosterdiagnostik som rasbiologi. I sin presidentvalskampanj för republikanerna 2012 attackerade Santorum Obamacare för att demokraternas hälsovårdsreform erbjuder gravida fosterdiagnostik. Kritiken avisades av Obamaadministrationen med hänvisning till kvinnors mänskliga rättigheter.

Europarådet lyckades 2012 stoppa en motion som likställde fosterdiagnostik med rashygien. Den undertecknades av en mängd ledamöter som är kända abortmotståndare, även svenska. Motionen stoppades innan omröstning med motiveringen att den äventyrar kvinnors grundläggande rättigheter.

Hur vi i det offentliga samtalet talar om funktionalitet, är viktigt eftersom ord påverkar tankar, värderingar och handlingar. Därför är det angeläget att gravida som får besked att fostret har avvikelse ges balanserad information. Jag är mycket positivt inställd till att handikapprörelsen medverkar till hur denna information utformas.

Men som feminist slår jag bakut när det framstår som att personer, och inte foster, aborteras. Och när medicinska landvinningar som rör kvinnors reproduktion brännmärks som förintelsestrategier. Jag fasar nämligen för ett samhälle där kvinnor tvingas att bli mödrar mot sin vilja genom att aborträtten rullas tillbaka.

Jag ser positivt på framsteg inom fosterdiagnostiken. Vi är många kvinnor som darrat av skräck när en lång nål stuckits ner i våra gravida magar för fostervattensprov. Nu erbjuds vi istället information genom ett frivilligt blodprov utan missfallsrisk. Och det handlar om mer än Downs syndrom. Det förekommer andra mycket allvarligare kromosomavvikelser som Edwards och Pataus syndrom. De medför grava missbildningar och svår utvecklingsstörning. De flesta barn med dessa syndrom dör som nyfödda.

Om man kan sin feministiska historia vet man att kvinnans rätt att bestämma över sin kropp är fundamentalt för jämställdheten. Att en kvinna själv får avgöra om hon ska avsluta en graviditet är i Sverige reglerat i lag. Kvinnan behöver inte ange något skäl för sitt beslut. Det är principer att värna om.

Det är angeläget att vi står upp för ett samhälle som avsätter resurser för familjer med barn med varierande funktionalitet. Vi ska föra en etisk debatt om abort och medicinska framsteg där även kritiska röster ska höras. Men när vi börjar skuld- och skambelägga kvinnor som lagligt avbryter graviditeter på grund av fosterskador kan till slut alla aborter ifrågasättas. Det är en utveckling som Rick Santorum och hans supportrar inom anti-abortrörelsen eftersträvar. Vi måste därför undvika att ge abortmotståndets retorik legitimitet.

Jenny Sonesson, socionom och utrikespolitisk talesperson Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev