tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Kvinnorna kan bli morgondagens IS-krigare”

Att påstå att kvinnorna sannolikt inte kommer att ha en stridande roll inom IS är kontraproduktivt. Vi kanske inte ser kvinnorna ute på fältet i stor utsträckning ännu, men att kvinnorna är våldsbejakare får inte underskattas.

Publicerad: 2 september 2016, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattören pekar på att IS är en oberäknelig terrorsekt som framöver kan ändra kvinnornas roll.


Ämnen i artikeln:

ExtremismFörebyggande insatserFörorterIslamIS-kvinnorna

REPLIK Louisa Tarras-Wahlberg ger oss i sin artikel ”Viktigt att förstå vad IS lovar kvinnorna” en mer utförlig bild av vad IS-propagandan består av och hur den beskriver kvinnans roll och funktion inom kalifatet. Dock missar Tarras-Wahlberg att IS, på samma sätt som andra rörelser, är en oberäknelig terrorsekt som i ett senare skede i såväl inbördeskrigets Syrien och deras libyska falang som på västerländsk mark skulle kunna förändra sin krigföring. Då kan vi inte utesluta att kvinnorna kan få en stridande roll.

Det finns, enligt mig, tre primära anledningar till att vi måste följa upp kvinnorna i IS från ett säkerhetspolitiskt perspektiv såväl i kommunerna som nationellt och internationellt.  Detta vare sig kvinnorna utgör ett direkt hot mot våra västerländska samhällen som våldsverkare eller våldsuppviglare, eller inte.

Först och främst finns det ingen framtid för IS utan kvinnorna. Kvinnors politiska engagemang i extremismmiljöer undermineras ofta med hänvisning till att de är offer för omständigheter eller bihang till män. En sådan utgångspunkt är en direkt förolämpning eftersom det är en underskattning av kvinnornas kapacitet. Dessutom finns en stor risk för att man underskattar deras betydelse inom IS. Som jag påtalade i mitt första inlägg är kvinnorna centrala för IS såväl fysiska som marknadsföringsmässiga överlevnad. IS marknadsför sig som en fungerande välfärdsstat och kvinnorna är en lockelse och förebild för såväl potentiella manliga som kvinnliga rekryter. Dessutom ska de föda framtida krigare.

För det andra är det viktigt att komma ihåg att stridande parter inte verkar i ett vakuum. Det vill säga, vi kan inte bara titta på individer, läs män, som sympatiserar och/eller reser till IS-territorier eftersom vi då riskerar att missa den kontext som personen radikaliserats och indoktrinerats i. För att få en heltäckande bild av organisationen måste vi se till hela den sociala strukturen inom extremismmiljön.

För det tredje finns det inget som säger att kvinnornas position inte förändras i takt med att IS förändras. Kvinnorna lever, vad vi vet, under relativ handlingsofrihet inom kalifatet och styrs till mångt och mycket av de lagar och normer som IS propagerar för. Däremot finns indikationer på att kvinnorna kan bli viktigare i krigföringen, inte minst i Libyen. Ett exempel på detta återfinns i al-Khansaa brigadens - en kvinnlig sedlighetspolis - officiella manifest. Där skriver de att kvinnorna också har sekundära funktioner, bland annat att delta i jihad: ”Om fienden attackerar hennes land och männen inte är tillräckliga för att beskydda det och imamerna ger henne en fatwa för det, som de välsignade kvinnorna i Iraq och Tjetjenien gjorde”.

I de fall konflikten i Syrien och Irak eskalerar eller IS virtuella och/eller territoriella krigföring förändras kan kvinnornas positioner flyttas fram. Dessutom vet vi inte i vilken utsträckning kvinnorna kommer bli så kallade ensamma vargar – ett växande fenomen i väst.

Självfallet kan man inte med säkerhet säga att vi i framtiden kommer att se våldshandlingar utförda av IS-kvinnorna, varken hemma i väst eller nere i Syrien/Irak.  Jag tror emellertid att det är farligt att utgå från att kvinnorna inte är ett säkerhetshot i deras nuvarande position.

Jessica Katz, konsult på Prime PR, författare till rapporten ”Svenska kvinnor i Islamiska staten: ett underskattat hot” och fd student vid Försvarshögskolan.  Talar vid konferensen ”Förebygg våldsbejakande beteende och extremism” som äger rum 31 augusti – 1 september i Göteborg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev