Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kvalitetskrav ger mer svensk mat

Publicerad: 3 juli 2018, 13:57

Foto: Colourbox.

Svenska bönder har svårt att konkurrera med utländska om upphandling mest handlar om pris.


Genom högre kvalitets- och hållbarhetskrav får inhemska livsmedelsproducenter bättre förutsättningar att vinna upphandlingar.  Men det är ofta förenat med högre kostnad för de offentliga inköparna. Att få små lokala producenter att lägga anbud kan också kräva mer arbete.

Det skriver Konkurrensverket i en rapport till regeringen, där konkurrensen i livsmedelskedjan och konsumenternas betydelse för utveckling av handel och produktion analyseras.

– Om inte mer resurser tillförs och kostnader för råvaror tillåts öka, kommer det sannolikt inte att ske några större förändringar av offentliga inköp av livsmedel med hållbarhetskrav, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Hans Perkiö

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News