Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kurs i ”rumsrent beteende” efter hårda ord mot tjänstemän

Publicerad: 7 maj 2021, 08:48

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger kommunchefen Ann-Katrin Sundelius. Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) håller med om att politiker burit sig illa åt.

Foto: Ockelbo kommun

Tjänstemän känner sig så kränkta av politiker i Ockelbo att de vägrar närvara vid kommunstyrelsens möten. ”Vissa har en taskig attityd”, säger ordföranden Magnus Jonsson (S). Nu ska politikerna utbildas.


Ämnen i artikeln:

PolitikTjänstemänArbetsmiljö

Under kommunstyrelsens möten i maj och juni kommer enbart tillförordnade kommunchefen Ann-Katrin Sundelius och kommunsekreteraren att vara föredragande i de ärenden som tas upp. 

– Man ska inte behöva få ont i magen av att vara med. Vid det senaste mötet reagerade personal starkt då en förtroendevald sågade ett miljöprogram som lagts fram. Det har blivit en arbetsmiljöfråga, säger Ann-Katrin Sundelius.

I en skrivelse till kommunstyrelsen tar hon upp att hennes medarbetare upprepade gånger har blivit ifrågasatta och illa behandlade. Enligt Ann-Katrin Sundelius finns det risk att duktiga medarbetare säger upp sig, och hon ber de förtroendevalda att tillsammans stävja ett oacceptabelt beteende.

– Jag har arbetat länge som kommunchef, i flera kommuner, och jag har aldrig tidigare varit med om något liknande, säger Ann-Katrin Sundelius.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) håller med om att ledamöter burit sig illa åt.

– Vissa har en taskig attityd och det är djupt beklagligt. De nedvärderar tjänstepersoner och har uttryckt sig på gränsen till kränkande, säger Magnus Jonsson, som pekar ut företrädare för Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Som ordförande har jag ett stort ansvar och när jag känner att gränsen är nådd har jag avbrutit. Men nu har vi förtroendevalda fått en tydlig markering från tjänstemannaorganisationen, säger Magnus Jonsson.

Sverigedemokraternas gruppledare Liz Zachariasson, som är ledamot i kommunstyrelsen, anser också att tonen mellan politikerna har hårdnat. Hon avvisar dock bestämt att företrädare för oppositionen skulle vara otrevliga.

– Vi Sverigedemokrater är framför allt irriterade på en tjänsteperson som inte ger bra underlag för beslut och heller inte kan svara på våra frågor. Vi litar inte blint på tjänstepersonerna, men när vi ställer frågor blir vi avbrutna av ordföranden, säger Liz Zachariasson.

LÄS MER: Politiseringen ger fler konflikter mellan kommunchef och politiker. 

Moderaternas gruppledare Linus Gunnarsson anser att oppositionen tystas ned.

– En hård samtalston har uppstått när förtroendevalda ifrågasätter oppositionens i sak rättfärdiga frågeställningar. Ofta fråntas då även tjänstemännen utrymme att besvara frågeställningarna, skriver han i ett mejl till Dagens Samhälle.

Linus Gunnarsson hävdar att det ofta saknas skriftliga och väl underbyggda beslutsunderlag.

– Vi i oppositionen ställer många frågor, vilka inte alltid har kunnat besvaras av tjänstemännen. Hur detta skulle bli bättre av att tillförordnade kommunchefen fråntar tjänstemännen möjligheten att närvara för att föredra ett ärende samt svara på frågor kan jag inte begripa, skriver han.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson hävdar å sin sida att oppositionen har full insyn i alla ärenden långt innan de behandlas i kommunstyrelsen.

– Vi har inte en slapphänt process. Vad det här handlar om är hur man beter sig på möten och hur man uttrycker sig. Alla får ställa frågor men jag tystar ned dem som uppför sig bedrövligt, säger han. 

I höst är det tänkt att de förtroendevalda i Ockelbo ska utbildas.

LÄS MER: Hur får man politiker och tjänstemän att leka snällt med varandra.  

– Vi ska gå igenom lagstiftning och hur ett ärende bereds. Vi behöver gnugga våra skyldigheter och vårt ansvar som arbetsgivare, men också prata om attityder och värderingar. Hur vi ska bete oss mer rumsrent, säger Magnus Jonsson.

Ann-Katrin Sundelius tycker att den dåliga stämningen på kommunstyrelsemötena har blivit sämre under det senaste året, då mötena hållits digitalt.

– Man häver ur sig saker och kan sedan bara stänga av kameran. Är man i samma rum och har möjlighet att läsa av varandras reaktioner visar man kanske större respekt, säger hon.

Att de förtroendevalda ska utbildas välkomnas av Liz Zachariasson.

– Det är en hård ton från alla, särskilt mot oss som är kritiska och ställer frågor. Man skrattar åt oss och raljerar. Vi i SD har flera gånger tagit upp att vi behöver ha en bättre ton, säger hon.

LÄS MER: Grövre ton när man inte behöver fika efteråt. 

 

 

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev