Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kritiken mot Islamiska förbundet är obefogad

Återigen riktas obefogad kritik mot Islamiska förbundet i Sverige. Bilden som ges av förbundet, och andra muslimska organisationer, är präglad av förutbestämda föreställningar och grundlösa slutsatser, replikerar Ziyad Ayach.

Publicerad: 7 mars 2014, 10:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK. Beklagligt nog vässar ännu en akademiker sin penna och riktar obefogad kritik mot Islamiska förbundet i Sverige (IFiS). Nu senast skedde det i en debattartikel, Särintressen tillåts tala för Sveriges 400 000 muslimer, i Dagens Samhälle 5 februari av socialantropologen Aje Carlbom. IFiS stadgar mikrogranskas och vänds upp och ner i jakt på delikata inslag som kan uttolkas för att bekräfta förutbestämda föreställningar om förbundet. Utan minsta möjliga akademiska integritet fabriceras data, formuleras hypoteser, myntas definitioner och dras grundlösa slutsatser. Man bagatelliserar de enorma insatserna i fältet till förmån för konspiratoriska föreställningar som bottnar i okunnighet.

Inom Islamiska förbundet är man fullt medvetna om den enorma mångfalden som finns inom den islamiska traditionen både nationellt och internationellt. Denna mångfald har kännetecknat traditionen sedan starten och gett upphov till ett arv som producerat enorma mängder idéer och kunskaper. Det påstådda homogena muslimska kollektivet som det talas om är ett påhitt som IFiS aldrig anammat eller påstått sig stå bakom.

LÄS MER Följ den senaste integrationsdebatten på Dagens Samhälle

IFiS ser heterogeniteten som resurs och gläds åt förekomsten av olika muslimska organisationer med säregna drag och perspektiv. IFiS strävar ständigt efter att etablera relationer med andra aktörer, vilket en seriös forskare utan bekymmer hade kunnat notera ifall denne inte i förväg dragit sina slutsatser. IFiS är ett språkrör för sina medlemmar vilket man vid flera tillfällen betonat. IFiS är en öppen organisation som villkorslöst välkomnar alla muslimer som vill ansluta sig till förbundet. IFiS portar är öppna på vida gavlar och med varma hjärtan tar man emot alla.

Diskursen om IFiS verkar ha konstruerats av en rad aktörer med diverse agendor. Å ena sidan de som använder IFiS som en piska för att komma åt sina politiska motståndare, och å andra sidan dem som stör sig på högljudda muslimer och vill förpassa den muslimska rösten tillbaka till källarmoskéerna där den inte hörs. Oavsett vilka aktörer det är som styr diskursen, förblir IFiS det svarta fåret som man är villig att offra på vansinnets altare. IFiS fördömer dessa aktörer som använder sig av vidriga metoder, där man försöker hävda sin överlägsenhet genom att ta avstånd från vad ”de andra” påstås tycka och tro. Detta bidrar till att öka klyftorna mellan människor med olika livsåskådningar och ger näring åt den ärvda översitterimentaliteten som hotar vårt samhälle.

Skamlöst och oansvarsfullt ikläs Islamiska förbundet och andra muslimska organisationer en ultrakonservativ, homofobisk och antisemitisk dräkt vilket vittnar om allvarliga brister i den akademiska världen. Att framställa muslimska organisationer som människofientliga och bakåtsträvare är en onödig provokation som endast tjänar den utbredda islamofobin i Europa.

LÄS MER Följ den senaste integrationsdebatten på Dagens Samhälle

Ziyad Ayach, medlem i Islamiska förbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev