Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kritik mot avtal om tiggeriförbud

Publicerad: 14 oktober 2022, 16:00

Anna Starbrink (L), tidigare regionråd i Stockholm är en av de riksdagsledamöter som tänker rösta nej till ett nationellt tiggeriförbud.

Foto: TT/pressbild

Två tunga L-politiker är kritiska mot den överenskommelse bland högerpartierna som Liberalerna har ställt sig bakom.

Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudSka tiggeri förbjudas?

SD:s krav om ett tiggeriförbud stöter direkt på patrull i riksdagen, då L-ledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist säger sig vara emot förslaget.

Ett nationellt tiggeriförbud ska utredas, enligt avtalet som högerpartierna förhandlat fram. Förbud – så väl som olika sätt att med lokala tillstånd få bort tiggeri från gator och torg – är en ofta debatterad fråga bland kommunala beslutsfattare.

”Utredningen ska, oavsett ställningstagande, lägga fram ett författningsförslag som innebär tiggeriförbud i Sverige”, skriver partierna i överenskommelsen.

Införandet av ett tiggeriförbud var ett av de krav som SD-ledaren Jimmie Åkesson redan den 7 september lovade att ta med sig in i regeringsförhandlingarna.

De liberala riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist uppger båda att de fortfarande är emot tanken på ett förbud.

”Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist till Aftonbladet.

Om frågan kom upp i dag skulle Nordquist rösta nej.

”Definitivt. Jag har heller inte lovat något annat. Omröstning ingår inte i det överenskomna, bara en utredning som tar ställning”, skriver Nordquist och tillägger att det ännu är för tidigt att avgöra hur hon ställer sig till det färdiga författningsförslaget.

LÄS MER: Kommunala Liberaler nöjda trots hårda kompromisser 

Även liberalen Anna Starbrink tänker rösta nej till förslaget om ett nationellt tiggeriförbud om det läggs fram i riksdagen, säger hon till Expressen.

Det blir även ett nej från Starbrink när det kommer till förslaget om begränsad tolkhjälp i vården.

– Jag har begärt att mina invändningar ska protokollföras, säger hon till Expressen.

Två röster emot är tillräckligt för att den blivande oppositionen ska kunna stoppa förslaget i riksdagen.

Under L:s senaste landsmöte fattade partiet beslut om att inte begränsa anhöriginvandringen, inte införa anonyma vittnen eller visitationszoner, och att inte röra biståndet eller antalet kvotflyktingar. Tiggeriförbud eller sänkt straffmyndighetsålder ville partiet inte heller se. Förslag som nu i stället ingår i regeringsöverenskommelsen, eller det så kallade Tidöavtalet.

TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev