Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kristersson avfärdar samarbete med SD

Publicerad: 8 maj 2018, 18:00

Moderatledaren Ulf Kristersson tror på ett maktskifte efter valet. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Ulf Kristersson ger både egna och socialdemokratiska kommunalråd rätt i deras kritik mot integrationspolitiken.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaUlf Kristersson

Moderatledaren gillar att stoppa in engelska uttryck när han talar.

– Det goes without saying, konstaterar Ulf Kristersson när han medger att 2017 var ett dåligt år för hans parti.

När opinionssiffrorna i höstas var nere på 15 procent avgick Anna Kinberg Batra och han tog över.

– Men det stora problemet är ju att det har varit en så dålig mandatperiod över huvudtaget. Svensk politik har verkligen inte visat sig från sin bästa sida. Och det inkluderar oppositionen.

Han anser att det var märkligt att en regering bildades ”som uppenbart inte har stöd i parlamentet”. Därefter föll deras budget. Så kom decemberöverenskommelsen. Och föll även den.

– Vi fick en regering som inte kan regera och en opposition som inte vill regera. Det tär ganska hårt på förtroendekapitalet bland vanliga väljare som tycker att politik handlar om att -fatta -beslut.

Mycket talar väl för att det parlamentariska läget blir likartat även efter valet?

– Mycket talar också för att det inte blir så. Ta bara en sådan otroligt underskattad sak som att fyra allianspartier gemensamt sagt att vi inte kommer att göra om det här. Inte en mandatperiod till som denna.

Och vad betyder det?

– Att den här regeringen kommer att röstas bort av oss dagen efter valet.

Det är du säker på?

– Om inte himlen trillar ned så kommer den här regeringen att röstas bort dagen efter valet. Det är ändå otroligt viktigt.

Och hur ska du hantera Sverigedemokraterna?

– Det är inte mycket för mig att hantera. Jag tänker lägga fram en politik som jag står för. Jag kommer inte att låta bli att driva vår politik för att någon annan kommer att rösta på den. Om däremot SD och S bestämmer sig för att göra upp och stoppa en alliansregering, eller fälla en alliansbudget, då blir det en majoritet för något annat.

Ulf Kristersson avvisar bestämt ett samarbete med SD.

– Jag tycker att man ska samtala, samarbeta och regeingsförhandla med partier som man verkligen delar grundläggande värderingar med.

Han är starkt kritisk till SD, bland annat när det gäller partiets syn på öppenhet och internationell samverkan. Han påminner också om ett skämt han kört med finansminister Magdalena Andersson (S):

– Att bygga en statsbudget på SD:s ekonomiska politik vore lika oseriöst som att låta Vänsterpartiet få vetorätt över den, lyder skämtets punchline.

Kommer du att ingripa om någon av era lokala ledare inleder ett samarbete med SD?

– När vi som nationellt parti har ett förhållningssätt så tycker jag att det är bra om hela partiet står för det. Min bild är att det är en ganska självklar ståndpunkt för de allra flesta runtom i Sverige.

Ulf Kristerssons stora arbetsrum är inrymt i riksdagens lokaler på Västerlånggatan, just där Gamla stan börjar. Han har utsikt mot både riksdagen och Slottet.

Moderatledaren gör ett avspänt intryck där han sitter i soffan trots att han, åtminstone medialt, tycks ha vridit upp tempot.

Under den senaste helgen var han gäst i både lördags- och söndagsintervjun i Sveriges Radio. Och debatterade mot SD-ledaren Jimmie Åkesson i ”Agenda”. Onsdagen när vi träffas släpps ”Fördomspoddens” avsnitt med honom och senare samma dag samtalet med Youtubeprofilen Margaux Dietz. Han har under dagen förberett sig för ”Agendas” parti-ledardebatt.

Han konstaterar att det inte längre är uppenbart vilket medialt sammanhang som är viktigast. Når man verkligen fler väljare -genom ”Agenda” än ”Fördomspodden”?

Ulf Kristersson är pendlare. Nästan varje arbetsdag reser han hem till Strängnäs. Säpo skjutsar. Innan han i oktober i fjol tillträdde som Moderatledare åkte han tåg. Det har präglat hans inställning i debatten om höghastighetståg.

Moderaternas linje är att det blir för dyrt, att det är bättre att satsa på att de tåg som redan finns ska gå i tid.

– Jag vet att jag är lite jävig, säger han och berättar om vänner i Strängnäs som på grund av den trasslande trafiken funderar på om de kan jobba och bo som de gör.

Ulf Kristersson kallar Alliansen för ”axeln i svensk politik” med en gemensam syn på bland annat ekonomisk politik, skattefrågor, bidrag och arbete.

Men han vill ha en uppgörelse med S om migrationspolitiken. Han anser att det annars finns en risk för att partier ”som har antingen extremt negativ inställning till invandrare eller väldigt aningslös inställning till migra-tion får orimligt stort inflytande”.

Tycker du att Centern har en aningslös inställning?

– Jag tycker att det finns partier som ser de problem som Sverige står inför mer eller mindre klart, och att det som hände med lagförslaget om de ensamkommande var ett exempel på detta.

När vi möts har det gått en vecka sedan han hårt kritiserade Centern för att partiet släpper fram den lag som ger unga ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. Han medger att Alliansen har problem med att enas om migrationspolitiken, men anser att de röd-gröna har samma bekymmer.

– Jag vill ha en så öppen och fri värld som möjligt, men jag inser att vi kommit till vägs ände när det gäller en migrationspolitik som Sverige inte klarar av. Alltså kommer vi att behöva ha en stram migrationspolitik under en lång tid för att hantera våra stora integrationsproblem.

Ska vi ta emot färre nyanlända än nu?

– Ja, om man med nu menar att vi i år får ungefär 50 000 personer som kommer till Sverige totalt sett.

Hur åstadkommer man det?

– Det första är naturligtvis att permanenta de lagar vi har i dag, att inte återgå till en liberalare migrationspolitik.

– Det andra är att se till att det vi säger i lagtext också blir allvar. Det handlar om återvändande. Att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.

Att många människor som fått avslag på sin asylansökan stannar i Sverige och lever vid sidan av samhället är ett allvarligt bekymmer, anser M-ledaren.

– Skuggsamhället är nog den enskilda fråga som oroar mig mest.

Ulf Kristersson vill lösa det med fler förvarsplatser och större befogenheter för polisen att ingripa.

I intervjuer upprepar han att Sverige inte haft en genomtänkt migrationspolitik på decennier. Han talar om vårt delansvar för världens utsatta flyktingar och -lägger stor vikt vid det fulla ansvaret för att de som kommer hit integreras.

Han talar också om hur fel det var att frågan om hur stor invandring Sverige klarar inte på allvar var en del av den förra valrörelsen.

Varför kunde ni i Alliansen inte diskutera den?

– Det är en mycket bra fråga. En av många dåliga saker var att SD var det enda parti som pratade om migration i förra valrörelsen. Alla andra visste att SD alltid bara ser problem med invandring och hos invandrare. Andra partier ville inte riskera att hamna där och drog då den felaktiga slutsatsen att inte prata om själva sakfrågan.

Men var det verkligen bara SD som talade om problem med integration? Socialdemokratiska lokalpolitiker i exempelvis Södertälje och Malmö, kommuner som länge haft ett stort mottagande, lyfte ju svårigheterna och krävde reformer.

– Det kanske är en bra poäng, du kanske har helt rätt i att det fanns åtskilliga kommuner som redan då hade det här in på skinnet och ganska tydligt kände det. Men i den nationella politiska debatten för fyra år sedan handlade det alldeles för lite om det.

Handlar er omsvängning i flyktingpolitiken också om att mottagandet nu ökat även i M-styrda kommuner som Täby och Danderyd?

– I see your point, men vår omsvängning kom tidigare än så, innan de nya siffrorna började gälla.

Moderaterna står bakom den bosättningslag som infördes i början av 2016 och som innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot och ordna bostad till ny-anlända.

– Men jag tycker att både bosättningslagen och ebo-lagen antyder vilka problem vi har i Sverige.

– När det gäller ebo-lagen är jag grund-skeptisk till idén att staten inte lägger sig i vart människor tar vägen när de kommer hit. Jag har betydande respekt för kommuner som Malmö och Södertälje som -tycker att detta inte fungerar.

Ebo-lagen, som gör det möjligt för en person att redan som asylsökande ordna bostad på egen hand, har enligt Ulf Kristersson gjort att mångas bosättning skett ”utanför allas kontroll och med förödande sociala konsekvenser”. M är för en reformering som begränsar möjligheten till egenbosättning.

Hur ser du på bosättningslagen?

– På ytan kan man säga att alla ska få ta ansvar. Det är helt rimligt och det är vi överens om.

Samtidigt stödjer han de M-styrda kommuner, exempelvis i Stockholmsområdet, som tolkar uppdraget enligt bosättningslagen som tvåårigt.

– Jag har betydande förståelse för att de tar på sig det uppdrag som de tycker att de fått av -staten. Men det finns inget uppdrag att sär-behandla flyktingar gentemot egna -invånare. Att det enda sättet att få tag på en hyresrätt i ett antal Stockholmskommuner ska vara att du kommer som flykting till Sverige. Det kan inte vara realistiskt.

Ulf Kristersson framhåller att den övergripande integrationspolitiken är ett statligt ansvar.

– I dag abdikerar staten i praktiken och överlämnar allt detta till kommunpolitiker. Det går inte att säga till kommunerna: ”Ni får ta hand om detta”. Det tycker jag att staten i praktiken gör genom att inte ha kontroll över hur det går i Sverige, vare sig på migrationssidan eller på -integrationssidan.

– Kommunerna kan nästan inte göra någonting åt detta. De har ingen makt över bidragssystemen eller arbetsmarknadspolitiken. Låt oss nu backa tillbaka och göra rätt från början.

Trygghetsfrågorna väntas bli stora i höstens val, både i rikspolitiken och lokalt. Också här betonar M-ledaren statens ansvar.

– Vi börjar med det basala. Det behövs fler poliser.

M vill ha 10 000 fler polisanställda. Partiet föreslår att den som utbildar sig till polis ska få sitt studielån avskrivet efter fem års tjänst.

– Den stora trygghetsfrågan nu är att människor upplever att brott inte utreds och beivras i tid. Det kan vi inte privatisera eller delegera till någon annan. Jag tror att många, både invånare och kommunpolitiker, tycker att staten flyr en del av det ansvar som den bör ta.

Ulf Kristersson är alltså Strängnäsbo. Men han växte upp i Torshälla och gick på gymnasiet i Eskilstuna.

Han gjorde karriär i MUF och blev 1988 det moderata ungdomsförbundets ordförande. 1992 avsattes han efter en hård strid mot Fredrik Reinfeldt. 1991 till 2000 satt han i riksdagen. Efter ett par år i näringslivet blev han kommunalråd i Strängnäs, men efter 2006 flyttade han till Stockholm och uppdraget som socialborgarråd.

Fredrik Reinfeldt tog 2010 in honom i regeringen som socialförsäkringsminister.

I slutet av 2014 utsågs han till Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Han har alltså haft en lång och bred karriär inom Moderaterna som gjorde att han var täm-igen -ohotad som efterträdare till Anna Kinberg Batra.

I helgen håller Moderaterna Sverigemöte i Göteborg. De ledande politikerna på olika nivåer tar då avstamp inför valrörelsen.

Man gör det med en ordförande som har lyft partiet till runt 22 procent i opinionsmätningarna.

Men Ulf Kristersson konstaterar att det ”var uppenbart” att det inte var tänkt att han skulle bli partiledare.

Så hur känns det nu när du är det?

– Det var inte meningen, men nu känns det meningsfullt.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

ModeraternaUlf Kristersson

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev