tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Krister Thelin: Fyrkantigt - tomten kan visst avhysas

Publicerad: 29 september 2015, 14:36

Polisen kan visst avhysa tomten i Malmö - men vågar inte efter Reva-debatten, spekulerar Krister Thelin, före detta lagman i hovrätten i Skåne.

Foto: Pontus Lundahl, TT

Visst går det att avhysa EU-migranterna från industritomten i Malmö enligt de lagar som nu finns. Det hävdar Krister Thelin, tidigare lagman i Skånes hovrätt, som riktar hård kritik mot polisen. – Man vill inte ta i det här för att det är kontroversiellt, säger han.


Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


I går måndag meddelade mark- och miljödomstolen i Växjö att det kåkstadsliknande lägret med flera hundra boende på Industrigatan i Malmö får vara kvar mot markägarens vilja.

Kommunen som med hänvisning till hälsorisker vill få bort lägret kommer dock att överklaga, rapporterar TT.

Fallet har fått stor uppmärksamhet, inte minst efter förra veckans Uppdrag Granskning som visade på myndigheternas handfallenhet. I programmet förklarar polisen att man ställts inför ett ”moment 22”.

Länsstyrelsen, och nu alltså även mark- och miljödomstolen, hävdar att var och en av de boende måste identifieras för att de ska kunna avhysas. Ett resonemang som ifrågasätts av Krister Thelin, före detta lagman i Skånes hovrätt och tidigare ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, i ett debattinlägg.

– Det verkar så fyrkantigt av kronofogden och bygger på en felaktig tolkning. Man har inte förstått delgivningslagen som säger att man genom en kungörelse i form av anslag på platsen eller en annons i tidningen kan delge om avhysningen, identifieringsproblemet är då löst, säger han.

Och polisen har, som Krister Thelin ser det, två möjligheter att agera. Antingen med stöd av utlänningslagen, som ger EU-medborgarna rätt att vistas här i tre månader utan tillstånd, eller genom att starta en förundersökning om exempelvis egenmäktigt förfarande och då identifiera de boende.

- Det finns ingen ursäkt för polisen att inte identifiera dem. Det verkar för mig som om myndigheterna gör allt de kan för att undvika besvärliga beslut.

- Som jag ser det är polisen den värsta boven i detta. Nu såg jag att en förundersökning inletts, men jag misstänker att det kommer att gå med en sömngångaraktig långsamhet. Man vill inte ta i det här för att det är kontroversiellt.

Krister Thelin tror att Reva-debatten för ett par år sedan och den kraftiga kritik som då riktades mot polisen avskräcker.

- En avhysning måste verkställas med våld och polisen vill inte ha den typen av uppmärksamhet. Men det kan man bara spekulera om.

Vad får det för konsekvenser att myndigheterna inte agerar?

- Kortsiktigt undviker man att stå i skottgluggen för negativ uppmärksamhet. Men det får i stället långsiktiga konsekvenser, det leder till misstro mot statens möjligheter att upprätthålla lag och ordning.

Och risken är att medborgarna i stället tar saken i egna händer, befarar Krister Thelin. Senast i går rapporterades om en boplats i Kävlinge kommun som jämnats med marken.

Men hur kan du och nu både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen komma till så olika slutsatser?

- Det kan inte uteslutas att jag misstar mig, jag sysslar inte med de här sakerna dagligen. Men jag har tillräcklig överblick för att se att avhysning kan ske på sedvanligt sätt och normalt sker avhysningar med stor intensitet.

Regeringen vill skärpa lagen för att lättare kunna avhysa, behövs inte det menar du då?

- Jag är inte övertygad om det. Att tillsätta en utredning är ett sätt för regeringen att rycka till sig handlingskraft.

LÄS MER: Sanna Rayman i debattbloggen: Intrång, ockupation, äganderätt, allemansrätt? 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev