måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kristdemokraternas populism är desperat

När KD-ledaren Ebba Busch Thor går ut och önskar ett förbud mot böneutrop handlar det om en desperat populism. Hon talar om medborgare födda och uppvuxna i landet och förklarar att de ska "anpassa sig". Syfte med en sådan retorik är att ställa grupper mot varandra och sprida misstänksamhet. Vi vill att valrörelsen håller än högre nivå än vad Kristdemokraterna gör, skriver Axel Hallberg och Aida Badeli, Grön Ungdom.

Publicerad: 16 mars 2018, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ebba Busch Thor ökar motsättningarna i samhället, menar debattörerna.


Ämnen i artikeln:

Böneutrop eller inte?PopulismIslam

I torsdags gick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ut och sa att hon vill se ett förbud mot böneutrop. Det är ett försök att plocka enkla politiska poänger, men det är också en väldigt farlig väg att gå. Kristdemokraternas retorik syftar till att ställa grupper mot varandra genom att misstänkliggöra en religiös minoritet.

De senaste veckornas debatt har uppstått efter att moskén i Växsjö ansökt om tillstånd för böneutrop. Redan idag krävs det att söka tillstånd för böneutrop, bedömningarna avgörs med hjälp av miljöbalken som bedömer ljudnivåerna och buller som behandlas på en kommunal nivå, det krävs alltså inte nationella restriktioner. Ebba Busch Thor vill istället lyfta en kommunal fråga till nationell nivå och göra en höna av en fjäder för att kunna skapa motsättningar samt vinna politiska poäng.

I Sverige finns det två moskéer där böneutrop sker - i Fittja och Karlskrona, där lagstiftningen bedömt att tillstånd för böneutrop kan godkännas. Men det är ju inte bullernivåerna som Kristdemokraterna vill åt, partiets numera blåbruna retorik har som syfte att locka fler väljare. Det är ingenting annat än desperat populism.

De senaste åren har samhällsdebatten förflyttats i en obehaglig riktning. I takt med att valdagen närmar sig vill flera partier sprida rädsla, misstänksamhet och ställa grupp mot grupp. Inte minst Kristdemokraterna bidrar till denna utveckling. Ebba Busch Thors utspel är ett tydligt exempel på exakt detta.

I samband med Ebba Busch Thors uttalande om ett förbud mot böneutrop menade Busch Thor att muslimer behöver anpassa sig till sin omgivning.De flesta svenska muslimer som bor i Sverige är födda och uppvuxna i landet, precis som många andra religiösa minoriteter. Men ändå väljer Kristdemokraterna att använda en retorik som i ett långsiktigt perspektiv bidrar till ett allt mer polariserat samhälle och där den politiska debatten blir mindre konstruktiv. Att politiker ställer grupp mot grupp och medvetet sprider misstänksamhet spär på islamofobin och ökar motsättningarna i samhället. Det är djupt oansvarigt och farligt att ledande politiker väljer den vägen.

Om mindre än ett halvår är det val. Grön Ungdom kommer inte att delta i tävlingen om vem som kan sprida mörkast bild av samhället och föreslå hårdast tag. Vi kommer att fokusera på att bygga ett samhälle för alla. Vi är övertygade om att Sverige kan vara ett land där alla får tro på vad de vill och utöva sin religion. Vi är övertygade om att politiken kan bättre än att medvetet sprida misstänksamhet och rädsla.

Valrörelsen måste hålla högre nivå än Kristdemokraternas desperata högerpopulism.

Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom

Aida Badeli, talesperson i mänskliga rättigheter, Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev