Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kraven för p-tillstånd har inte skärpts

Transportstyrelsen har inte skärpt några krav för att rörelsehindrade ska få parkeringstillstånd. Dessutom ska alltid den enskildes situation avgöra hur länge tillståndet ska gälla.

Publicerad: 30 januari 2015, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TillgänglighetFunktionsnedsättning

REPLIK. Med anledning av Lise Lidbäcks och Barbro Westerholms debattartikel ”Låt föräldrar slippa kämpa för p-tillstånd” finns det ett par felaktiga påståenden som vi vill klarlägga.

Transportstyrelsen har inte meddelat några nya föreskrifter med ytterligare krav för att parkeringstillstånd för rörelsehindrade ska få utfärdas. De nu gällande föreskrifterna Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:73) och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade trädde i kraft den 1 augusti 2009. De innehöll inga skärpningar, i stället ska de allmänna råden ses som en vägledning för kommunerna när de gör sina bedömningar.

I dessa allmänna råd står det att bedömningen av väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand bör grundas på förmågan att förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel. Bedömningen av om en rörelsehindrad som inte själv kör motordrivet fordon, regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet bör grundas på sökandes förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten.

Till grund för bedömningen läggs i allmänhet läkarintyg. För de fall ett psykiatriskt tillstånd är grunden har Transportstyrelsen i det allmänna rådet rekommenderat att bedömningen ska grundas på läkarintyg utfärdat av en läkare med specialistkompetens i psykiatri.

Nytt sedan årsskiftet är att giltighetstiden har förlängts till max fem år genom en förordningsändring av regeringen. Under hur lång tid parkeringstillståndet ska gälla utgår från den enskildes situation.

Ann Heljeback, Väg- och järnvägsavdelningen Transportstyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News