fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Kraftigt överrepresenterade” – ett partis väljare ivrigast att förtidsrösta

Publicerad: 24 augusti 2022, 09:34

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu öppnar förtidsröstningen och allt fler väljer att utnyttja möjligheten. Vissa väljare är särskilt tidigt ute.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttSDSverigedemokraterna

 Nästan var fjärde förtida röst som avlades tidigare än en vecka före förra valet var en sverigedemokratisk röst, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Från och med i dag och ända fram till valdagen söndag 11 september går det att utnyttja möjligheten att förtidsrösta. Och allt fler tar tillvara på möjligheten. I 2018 års val var det enligt SCB 37 procent av de röstberättigade som förtidsröstade, medan motsvarande siffra för 2002 års val var 23 procent.

Av dem som faktiskt röstade var det enligt Valmyndigheten nästan 45 procent som förtidsröstade i valet 2018 – år 2010 var andelen 39 procent. Ännu fler kan det bli i år, konstaterar Anna Nyqvist som är kanslichef på Valmyndigheten.

Ännu fler kan det bli i år, konstaterar Anna Nyqvist som är kanslichef på Valmyndigheten.

– Covid-19 och smittspridning kan leda till en ökad vilja att förtidsrösta. Det har man sett i andra länder, säger hon och fortsätter:

– I ett flertal kommuner har man generösare öppettider än någonsin tidigare. Är man orolig för köbildning och smittspridning är förtidsröstning ett bra alternativ.

LÄS MER: Så säkras valet – ökad risk för hot och sabotage: ”Ett angrepp kan bli förödande”

Möjligheten att kunna få förtidsrösta är även bra för demokratin.

– Det påverkar valdeltagandet, det vet vi från våra studier att tillgänglighet till förtida röstningslokaler gör att fler människor kommer hinna rösta och ha möjlighet att rösta, säger Henrik Ekengren Oscarsson som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vilka partisympatisörer är då bland de ivrigaste att använda sin möjlighet att förtidsrösta?

– I det senaste valet har det varit Sverigedemokraterna helt klart. Sverigedemokratiska väljare var kraftigt överrepresenterade – framför allt bland människor som röstade riktigt tidigt – före sista veckan under de första tio-elva dagarna av förtidsröstningen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

LÄS MER: Nya högerblocket störst i var tredje kommun – ”Stänger inga dörrar”

Nytt för årets nationella val är att valhemligheten har stärkts. Den som röstar gör det ensam både vid ställ med valsedlar och bakom skärm – såvida det inte finns behov av assistans. Ingen ska kunna se vad man röstar på.

Skulle man sedan ångra sig och vilja rösta på något annat parti eller kandidat går det bra. Men då får man ta sig till vallokalen på valdagen för att få hjälp med proceduren.

– Det har blivit lite vanligare, tio tusen ungefär tog den möjligheten 2018. Det är inte så väl känt att man kan göra det, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter.

– Det är en diskussion som förs om den möjligheten ska finnas, det orsakar extra arbete vid röstningen. Och det tar lite längre tid att räkna rösterna sedan bara för att den här möjligheten finns.

LÄS MER: Hemligt program fick L att stödja SD-styret – så har det gått

Anna Karolina Eriksson/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev