Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kraftigt minskat valdeltagande – här är distrikten med störst tapp

Publicerad: 15 september 2022, 03:55

Vissa distrikt noterar väljartapp på över 20 procentenheter jämfört med valet 2018.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Valdeltagandet ser ut att minska för första gången på 20 år. Samtidigt ökar klyftorna mellan olika områden – de distrikt med lägst valdeltagande halkar efter.
• Lista: Distrikten som tappar mest


Ämnen i artikeln:

Val 2022SegregationSenaste nytt

För första gången sedan 2002 ser det ut som att Sverige går mot minskat valdeltagande i riksdagsvalet. Visserligen återstår ännu sena förtidsröster och utlandsröster – omkring 200 000 röster i de senaste valen – men tittar man på valdeltagandet efter vallokalsräkningen ligger det lite drygt 3 procentenheter lägre än vid samma tidpunkt i förra valet. Då landade det slutgiltiga valdeltagandet på 87,2 procent.

Även om minskningen sker över hela landet är den inte lika stor överallt. Enligt Valmyndigheten är ungefär 4 100 valdistrikt jämförbara med förra valet och i 3 200 av dem sjunker valdeltagandet. Och tittar man på de distrikt som 2018 återfanns bland den tiondel som hade lägst valdeltagande minskar valdeltagandet i snitt med 6 procentenheter – dubbelt så mycket som i övriga jämförbara distrikt. 

Till exempel i Skövde hade valdistriktet Ryds centrum ett valdeltagande i riksdagsvalet på 69 procent 2018 medan det i år landade på 54,1 procent, enligt valnattsräkningen. En minskning med nästan 15 procentenheter. Samtidigt är valdeltagandet i toppdistriktet i samma kommun, Frösve/Säter, i år 91,5 procent – vilket är 0,4 procentenheter lägre än 2018. 

I 240 kommuner kan man se en liknande utveckling: skillnaden i valdeltagande mellan distrikten ökar. 

LÄS MER: Här är styret snart klart – och här väntar tuffa förhandlingar

Men redan före årets nedgång ser distrikten med lägst valdeltagande ut att ha halkat efter. Tittar man på den tiondel av distrikten som har lägst valdeltagande i respektive val – ungefär 600 stycket – har valdeltagandet där legat stilla sedan 2010, samtidigt som valdeltagandet totalt ökat. 

Hur ser det ut i din kommun?

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med nyhetssajten Newsworthy. På deras sajt kan du läsa mer om utvecklingen i din kommun.

– Rent generellt kan man säga att där befolkningen från början är resurssvag är valdeltagandet lägre. Sjunker då valdeltagandet så sjunker det mer där, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Skillnader i valdeltagande mellan olika områden förklaras av socioekonomiska faktorer. 

– Andelen utrikes födda är en viktig faktor – men inte den enda faktorn. När röstningsnormen är svagare i ett område påverkar det dig mer om du är en person med initialt lägre sannolikhet att rösta, säger hon.

Dels påverkar det hur personer i ens närhet röstar. Förstagångsväljare tenderar till exempel att rösta i högre utsträckning om de bor hemma hos föräldrar som röstar. 

– Sedan har vi den större omgivningen; om många andra i området röstar påverkar det – och om få röstar påverkar det åt andra hållet. Mindre resursstarka personer påverkas mer av det, och därför får vi stora skillnader, säger Marie Solevid.

Rösträkningen pågår fortfarande och siffrorna i den här artikeln bygger på röster som räknats i vallokalerna under valnatten. Då återstår sena förtidsröster och utlandsröster som redovisas i uppsamlingsdistrikt – men vilket geografiskt distrikt de rösterna tillhör redovisas inte nu. 

LÄS MER: Så gick det för Nyans – partiet kan komma in i fem kommuner

LÄS MER: Dörren öppen för SD? Här är kommunerna där nya högerblocket kan tar över

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Martin Olsson

redaktion@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev