torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Köttfri måndag – för krisberedskapens skull

Marianne Andersson, ordförande LRF Skåne, skriver att det för krisberedskapens skull är viktigt att välja och upphandla svensk mat. Den hotbild som målas upp är en "avskärmning från övriga Europa [då vi] kan räkna bort de flesta importvarorna", skriver Jonas Paulsson.

Publicerad: 26 mars 2018, 11:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skär ned på köttet, LRF. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

JordbrukKrisberedskap

REPLIK. Marianne Andersson, ordförande LRF Skåne, skriver att det för krisberedskapens skull är viktigt att välja och upphandla svensk mat. Den hotbild som målas upp är en "avskärmning från övriga Europa [då vi] kan räkna bort de flesta importvarorna".

Jag kan givetvis inte bedöma hur trovärdigt ett sådant scenario är men även en lekman förstår att svensk livsmedelsproduktion är extremt importberoende av både drivmedel och konstgödsel. Det skulle vara oerhört svårt att upprätthålla svensk livsmedelsproduktion som den bedrivs idag utan alla de råvaror som importeras.

Det uppmålade hotet om "avskärmning från Europa" används helt fräckt av LRF för att vi ska gynna LRF ekonomiskt. Men om man tar frågan på allvar landar man i en annan slutsats nämligen i den att vi bör äta mindre kött. Det menar docenten vid SLU Hans-Örjan Norstedt, tidigare Formas, i en debattartikel (SVD, 22/2-2017). "Är man orolig för försörjningen av livsmedel finns skäl att fundera över vad som produceras och konsumeras. Istället vill LRF förmå regeringen att stödja ett
miljöbelastande jordbruk", skrev Hans-Örjan Nohrstedt.

Här är fakta som är relevanta i sakfrågan. 80 procent av den svenska åkerarealen används för att producera djurfoder. När djur konsumerar skörden försvinner mellan 85% och 98% procent av energiinnehållet. När USA deltog i första världskriget införde presidenten 1917 kampanjen Köttfri måndag.

Ska vi tolka LRF:s intresse för krisberedskap som att man är beredd att ställa sig bakom
Köttfri måndags budskap? En annan intressant sak att notera är att i Tyskland under första världskriget var det förbjudet att utfordra djur med spannmål. En författare som skrivit om det är Erik-Maria Remarque. Är LRF beredda att ställa sig bakom ett sådant förbud?

Jonas Paulsson, talesperson Köttfri måndag

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JordbrukKrisberedskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev