Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Korruptionen måste tas på största allvar

Sverige är ett av de länder som har lägst korruption, men vi har områden vi måste arbeta med. Ledningen inom offentlig verksamhet måste ta frågan på allvar, men det behöver inte vara så komplicerat.

Publicerad: 27 maj 2014, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Korruption

Leif har arbetat på samma position i många år, han känner många leverantörer och följer självklart med när en av dem bjuder in till julbord. Som alltid hålls tillställningen på stadshotellet och Leifs fru, som varit med i alla år, deltar också, det hade varit mer konstigt om hon inte gjorde det. Att Leif är ansvarig för alla inköp hindrar väl inte hans medverkan? Eller borde han kanske inte gå?

Anders är nyanställd och får av misstag en faktura på sitt bord. Av fakturan framgår att måleriarbete skett på en adress som Anders känner till väl. Det är grannen till Anders som fått kåken målad men varför fakturan går till jobbet kan Anders inte få klart för sig? Kanske borde han undersöka saken vidare, men han vill inte krångla. Det är nog bättre att hålla tyst?

Beskrivningarna ovan är bara några exempel på frågeställningar som kommer in till IMM. Det är inte alltid lätt att se var gränsen går för vad som är lagligt och olagligt, moraliskt rätt och fel och det finns sällan regelverk på plats som kan ge vägledning i varje enskild situation.

Intresset från ledningen av offentliga verksamheter att arbeta mot korruption varierar och de anställda kan möta tuffa utmaningar när de själva ska försöka hantera de situationer som uppstår i vardagen.

Trötta ledningsgrupper ställer sig i givakt när media dunkar på dörren men intresset av att verkligen göra något innan en korruptionshärva landar i medias svarta rubriker tycks inte lika stort.

Anställda inom det offentliga Sverige bär ett stort ansvar på sina axlar som företrädare för hela allmänheten i rollen att hjälpa och finnas till hands för sina medmänniskor. Begrepp som öppenhet och förtroende är djupt rotade och den bild vi har i Sverige, där vi litar på våra offentliga företrädare, får inte komma på kant. Vi vill inte skada den tillit som finns till systemet och samhället.

Ändå lämnas många duktiga medarbetare ute i snålblåsten utan tydliga regler och handfasta praktiska exempel som skydd för alla de situationer de utsätts för.

I EU kommissionens första rapport om korruption i medlemsländerna, vilken publicerades våren 2014 finns beskrivningar av korruptionsläget och arbetet mot korruption inom respektive medlemsstat.

I den del av rapporten som avser Sverige konstateras att vi är ett av de länder inom EU som har lägst korruption, men även vi har områden att arbeta med. Bland annat nämns Statskontorets rapport från 2012 där det framgår att det saknas kontrollmekanismer för att förebygga vänskapskorruption och nepotism i samband med tecknande av avtal inom våra kommuner.

Men vad händer då när vi konstanterat att kulturen av ryggdunkande och tjänster och gentjänster utgör en grogrund för korruption?

Hur många offentliga verksamheter som ännu inte känner till att de är drabbade av korruption gör något konkret och hur många anställda vet och törs rapportera om de misstänker något?

De åtgärder som behöver vidtas är inte på något sätt omöjliga och vad som krävs är inte komplicerat;

Ledningen måste ge utrymme för arbetet mot korruption och frågan måste tas på allvar från högsta nivå. Ledningen måste leva som de lär.

Regler behövs och en kultur som från toppen som främjar transparens likaså. En och annan uppföljande kontroll måste också genomföras som visar att frågan tas på allvar och viktigast av allt, verksamhetens största tillgång, de anställda, ska ha stöttningen i att veta var gränsen går för vad som är tillåtet och inte.

Helena Sundén, generalsekreterare  Institutet Mot Mutor (IMM)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Korruption

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev