Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Konsten att sälja in det man själv avskyr

Publicerad: 1 maj 2019, 16:00

Risken för Löfven är att han, som han ser det, räddat landet men på sikt offrat partiet, skriver DS kommentator Margit Silberstein.

Snacka om hårt paket. Dagarna före 1 maj aviserade regeringen utredningen som ska luckra upp arbetsrätten. Det borde vara som att slita ut hjärtat ur partikroppen.


Själva tajmingen är svårbegriplig. Det är nästan som en provokation att precis till abetarrörelsens dag dundra fram med förändringar kring det som är den starka symbolen för facklig kamp och arbetstagarnas maktposition i förhållande till arbetsgivarna. Har Socialdemokraterna fått vita fingrar? Metaforen är Göran Perssons i anslutning till valet 2006, när han förklarade motgångar med att det inte är politiken som är problemet utan fingertoppskänslan. Partiet har fått vita fingrar och känner inte av stämningar bland folket, enligt Persson. Vita fingrar är ett besvär som orsakas av dålig blodförsörjning, ofta utlöst av kyla eller emotionell stress. Själv brukade Persson, enligt egen utsago, stämma av opinionsläget genom att promenera på Drottninggatan eller samtala med statyerna på Sagerska palatset, hans dåvarande bostad.

Annie Lööf tycker om att säga att hon och Centern har tvingat Stefan Löfven att driva en liberal borgerlig politik. Men än så länge har vredesutbrotten inom rörelsen varit oväntat beskedliga. Stefan Löfven har avfärdat den interna kritik som funnits  mot januariavtalet med att den är en bubbla som åker omkring. Fast Kommunals ordförande Tobias Baudin meddelade för att tag sedan att hans fackförbund, LO:s största, stryper mångmiljonstödet till partiet. Baudin säger inte att skälet är att före detta Metallordföranden Löfven driver en löntagarfientlig politik, vilket han skulle ha sagt om en borgerlig regering. Han förklarar mer diplomatiskt att det är gammaldags att skänka pengar till partiet och låta det göra vad det vill med dem.

När Mona Sahlin var arbetsmarknadsminister på 1990-talet förhandlade hon med Miljöpartiet om arbetsrätten. Det resulterade i att företagen fick rätt att undanta två personer från turordningsreglerna – det som gäller än i dag. LO förlät henne aldrig den eftergiften. Den var början till en sårig relation mellan LO och Mona Sahlin, som sågs som opålitlig och ”höger.”

Vad är det att vara socialdemokrat i dag? När en socialdemokratisk regering driver en politik som den för bara några månader sedan med avsky förkastade för att den ökar klyftor och raserar välfärden? Schizofrent? Om man förutsätter att politik är en företeelse som utgår från en glöd och en drivkraft att förverkliga det man är besjälad av – hur ska då en socialdemokrat kunna ställa sig på gator och torg och övertyga andra om något hen inte tror på? Det räcker kanske inte att hänvisa till Socialdemokraternas hemsida, där man fortfarande kan läsa att en stark arbetsrätt är en del av den svenska modellen och en förutsättning för ett tryggare Sverige. Och att Socialdemokraternas politik står i skarp kontrast till Alliansen och SD som vill försämra arbetsvillkoren och göra det lättare för arbetsgivare att säga upp människor. Högern vill avveckla den svenska modellen, sägs det. Fast ”högern” i Fredrik Reinfeldts skepnad ville inte det. Reinfeldt var kollektivavtalsfantast.

Strax efter att regeringsbildningen var i hamn var de inblandade nog lite rusiga. Inte minst Socialdemokraterna, de fick ju behålla regeringsmakten. Ylva Johansson försäkrade till exempel i Ekots lördagsintervju att det kan bli något bra av Centerns och Liberalernas krav på förändringar i arbetsrätten. Hon gillade ordet kompromiss, tillade hon. Nu låter det annorlunda – ministern tar avstånd från en politik hon gått med på att driva. Det är smärtsamt och svårt och hon hoppas att utredningens förslag inte kommer att genomföras. Liberalerna och Centern, som står bakom politiken, sitter inte i regeringen. Så vem ska ställas till svars när sanningens minut kommer senast valet 2022?

En del säger makten framför allt om Socialdemokraternas vilja att säga ja till att administrera en politik de avskyr. Stefan Löfvens tyngsta argument, som han tog sats utifrån på kongressen nyligen, är att Socialdemokraterna har räddat Sverige undan kaos och en regering som ger inflytande till ett parti med rötter i nazismen och som vill krossa den liberala demokratin. Risken för Löfven är att han, som han ser det, räddat landet men på sikt offrat partiet.

Margit Silberstein

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev