fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Könskvotering missar kompetensfrågan och ägaransvaret

Frivilliga överenskommelser över partigränserna är mycket effektivare än krav på lagstiftning för att klara jämställdheten i kommunala bolagsstyrelser. En sådan lösning säkrar också det kommunala självstyret.

Publicerad: 2 september 2011, 12:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni föreslår i Dagens Samhälle ett krav på könskvotering till kommunala bolagsstyrelser. Enligt henne är grundlagens kommunala självstyre inget hinder. Flera kommuntoppar från FP ger sitt stöd. Tanken verkar vara att sprida den begränsade kompetensnivån i styrelser på ett mer jämställt sätt. Tanken är inte en förbättring av styrelsearbetet.

Det finns flera problem med Sabunis förslag.

I samma tidning (DS nr 27) påpekas för en del Malmöungdomar att här i Sverige krävs inte ”någon särskild utbildning för att bli politiker”. Detsamma gäller för de som utses till i kommunala bolagsstyrelser.
På riksnivå har Alliansen (och Persson och kompani innan dess) kommit överens om en jämnare könsfördelning i statliga bolagsstyrelser. Ingen lag behövdes.

Har dessa partier på riksnivå så svårt att kommunicera med sina egna på lokalnivå? Om förslaget är seriös och frågan är viktig, borde det gå att lösa mycket snabbare och effektivare genom dialog med de egna på lokalnivå. I synnerhet om man har redan haft förmågan att lösa frågan på riksnivå genom dialog över partigränserna.

Vad gäller de motsträviga kan frågan göras till en valfråga lokalt. Därmed kan väljarna säga sitt.

På något magiskt sätt har partierna ökat könsjämlikheten i kommunala nämnder - utan lagkrav. Detsamma måste man kunna göra angående styrelserna. Det finns inga kunskapskrav där heller. Därmed skulle respekt visas för principen om lokalt självstyre. Dessutom undviker man en långdragen lagstiftningsprocess.

På detta sätt kan ägarna ta sitt ansvar. Därmed visas samma respekt för kommunen som ägare som Sabuni säger att hon vill visa för ägarna angående privata bolagsstyrelserna.

Tyvärr missar förslaget kärnfrågan – varför ställs det inga krav på kompetens, ansvar och mod? Ett exempel kunde ses i Stockholms Stadshus AB:s ”jämställda” styrelse åren 2006 - 2010. I en av Sveriges största fastighetsaffärer någonsin, godtog styrelsen muntliga löften från Boultbee om bland annat framtida investeringar i förortscentra. Styrelsen hade svårt att förstå att dessa muntliga löften var värdelösa.

Det fanns en reell representativitet vad gäller i styrelsen. Men det hindrade inte fiaskot som följde. Både kompetens och mod saknades.

Paul Lappalainen, Landstingspolitiker (MP), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev