Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kompisar största riskfaktorn - gör skolan rökfri

Nu är det hög tid att införa flera rökfria miljöer. De flesta som röker började röka i tonåren. Kan vi hålla barn och ungdomsmiljöer rökfria kommer med andra ord färre att börja röka. Därför skulle skolan behöva vara en miljö som är helt befriad från tobak.

Publicerad: 19 februari 2015, 07:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kompisar som röker är en stark riskfaktor. Skolan måste vara helt tobaksfri.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteArbetsmiljöElevhälsaTobak

Krogbranschen är tveksam till rökfria serveringar. Visst har vi hört det förut? När folkhälsominister Gabriel Wikström föreslår bland annat rökfria uteserveringar ekar det från debatten för tio år sedan. Det fanns många pessimister den gången också. Näringsidkare menade att restaurangernas omsättning skulle försämras. Så blev icke fallet. Nu är det branschorganisationen Visita som varnar för att rökfritt även på uteserveringar kan orsaka svårigheter för restaurangföretagen.

Redan år 1994 infördes en rökfri arbetsmiljö i tobakslagen. Det var frågan om passiv rökning som gjorde att vi fick ett beslut om rökfria serveringar tio år senare. Jag var då sekreterare i den utredning som på regeringens uppdrag såg över förutsättningarna för införandet av rökfria serveringar. Bakgrunden var att restauranganställda löpte två till tre gånger så stor risk att få lungcancer som resten av befolkningen. Det handlade också om att öka tillgängligheten till restauranger och andra serveringsställen för exempelvis allergiker, astmatiker och barnfamiljer.

Nu är det hög tid att införa flera rökfria miljöer. De flesta som röker började röka i tonåren. Kan vi hålla barn och ungdomsmiljöer rökfria kommer med andra ord färre att börja röka. Därför skulle skolan behöva vara en miljö och tid helt befriad från tobak. Så ser det inte ut i dag.

Lagstiftningen om rökfria skolgårdar efterlevs dåligt och snus omfattas inte av rökförbudet. Därför röker barn och ungdomar på raster och snusar på lektioner. En aktuell svensk studie visar att ungdomar som prövat snus löper tre gånger större risk att bli rökare senare i livet, jämfört med de ungdomar som inte prövat snus. Undersökningar har visat att det röks på en klar majoritet av Sveriges grundskolors skolgårdar och i stort sett på varenda gymnasieskola.

Vi vet att vänner är betydelsefulla förebilder under tonåren. Näst efter hemmet är skolan också den miljö som påverkar barn och ungas värderingar, val av livsstil och levnadsvanor mest. Det är därför viktigt att skolan som verksamhet och miljö är ett stöd för sina elever i frågor som berör exempelvis levnadsvanor. Tobak är en sådan fråga.

Den faktor som utgör den största direkta risken för dagligt rökande är att ha rökande kompisar. Insatser som riktar sig mot grupper av ungdomar kan därför vara verkningsfulla. Skolan har en given roll i det preventiva arbetet.

Det är dags att införa tobaksfri skoltid, nu.

Ann-Therése Enarsson, styrelseordförande A Non Smoking Generation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev