tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kompetens, inte kompisar, ska leda myndigheter!

Beteendet att tillsätta ”sina egna” – eller de med vissa politiska åsikter – på chefspositioner måste upphöra. Det sänker kvaliteten på våra myndigheter och urholkar förtroendet för det allmänna, skriver Medborgerlig samling.

Publicerad: 26 september 2017, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den massiva kritiken mot Dan Eliasson är befogad, menar debattörerna.

Foto: Anna Rut Fridholm


Ämnen i artikeln:

MyndigheterFörvaltningKorruptionRiksrevisionenTransportstyrelsenArbetsförmedlingen

Att lära av erfarenheter och dela med oss av vår kunskap till andra har varit framgångsfaktorer i vår mänskliga strävan efter förbättring. Därför har kunskap och kompetens under lång tid varit de viktigaste faktorerna vid tillsättandet av för samhället viktiga tjänster. Den principen frångås nu i Sverige.

Vårt konstitutionella system bygger på att folkvalda och de politiskt tillsatta personerna kompletteras med opartiska tjänstemän och chefer som utför det politikerna bestämt. Människor lyfts eller premieras dock alltmer på annan basis än kompetens och kunskap. Rätt politiska åsikter eller ”värdegrund” smäller högre och personer plockas ifrån personliga nätverk och kontakter, till exempel för höga poster på landets myndigheter.

Dan Eliasson – för närvarande hårdgranskad i Ekot, kallad till Justitieutskottet samt JO-anmäld – har kopplingar till socialdemokratin och har varit generaldirektör för myndighet efter myndighet; Migrationsverket, Försäkringskassan och nu innehar han posten som Rikspolischef på Polismyndigheten. Den massiva kritik som har riktats mot honom under lång tid – just nu för att låta våldtäkter och kvinnomisshandel läggas på hög – har runnit av honom som vatten på en gås.

Men kritiken har varit befogad. Polisen befinner sig i en djup kris och Eliasson har inte tillräcklig förståelse för polisens yrke och uppdrag för att leda myndigheten ur denna kris – han är inte ens polis. Hur Eliasson fortfarande kan inneha en för landet så viktig post efter alla skandaler och undermåliga prestationer går inte att förstå för gemene man. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att det inte handlar om prestation och kompetens utan någon annan form av lojalitetsband.

Det saknas inte andra exempel på myndighetschefer som varit i blåsväder. Behöver vi nämna Transportstyrelsen? Riksrevisionen? Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg köpte nyligen konsulttjänster för 114 miljoner i ett projekt vars resultat blev högst begränsat och lät sig bjudas på fest hos konsultbolagets grundare.

Ekobrottsmyndigheten har haft interna problem. Frustrationen bland de anställda har varit stor över att generaldirektör Eva Håkansson inte förstått verksamheten. Hennes yrke? Socionom. Hon har nu valt att lämna på egen begäran. Men myndighetskarriären är inte slut. Hon har fått en ny post: generaldirektör för Datainspektionen!

Tillsättningen av generaldirektörer som ska vara opartiska sker därutöver helt ogenerat av regeringen direkt från partipolitiken. Socialdemokraternas före detta partisekreterare Carin Jämtin som lämnade sin post i partiet 2016 leder nu biståndsmyndigheten SIDA. Tvivelaktigheterna läggs på hög.

Att tillsätta eller ha kvar tjänstemän på annan grund än sakkunskap och kompetens kan kännas bra och rätt i det enskilda fallet, men aggregerat på samhällsnivå blir den långsiktiga effekten förödande. Beteendet att tillsätta ”sina egna” eller de med vissa politiska åsikter sprider sig mycket lätt vidare inom en myndighet och blir med tiden en närmast självklar kultur. Det leder till felaktiga beslut och, i förlängningen, till att myndigheten inte längre kan utföra sitt uppdrag på ett bra sätt gentemot medborgarna.

Medborgerlig Samling tänker göra allt som står i vår makt för att bidra till förändring. Det måste bli ett slut på kompistillsättningar och inkompetenta personer på höga poster i det allmännas tjänst. Medborgarna förtjänar den bästa möjliga hanteringen av sina skattepengar. Då måste myndigheternas verksamhet bedrivas på ett så objektivt och ansvarsfullt sätt som möjligt.

Ilan Sadé, partiordförande, Medborgerlig Samling

Josefin Utas, ledamot partistyrelsen Medborgerlig Samling

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev