Demokrati
Kommuntoppen efter upploppen: ”Vi vet vad vi behöver göra”
Publicerad: 19 april 2022, 11:52
”De våldsverkare som i helgen satte Navestad i skräck är i liten minoritet”, säger kommunalråd Olle Vikmång (S). Foto: Stefan Jerrevång/TT, Norrköpings kommun
Norrköpings kommun ska nu intensifiera arbetet med att skapa trygghet i det utsatta området Navestad där det i helgen utbröt våldsamma kravaller. ”Vi vet vad vi behöver göra”, säger kommuntoppen Olle Vikmång (S).
I Norrköping sattes en civil polisbil i brand under ett upplopp i området Navestad på skärtorsdagen. På söndagen urartade våldet i stadsdelen igen, brandbomber och stenar kastades mot blåljuspersonal. Tre personer skottskadades i samband med ett polisingripande.
På en pressträff fördömer kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) de ”oförsvarliga angreppen” mot polis, räddningstjänst och demokrati i staden under påskhelgen.
– Vi är många som känner stor avsky mot det budskap och de handlingar som den danske extremisten Rasmus Paludan genomför och förmedlar. Men – och det här är viktigt – det ger ingen rätt att ta till våld mot polis och räddningstjänst, säger han.
Utöver Norrköping drabbades även Linköping, Örebro, Landskrona, Stockholm och Malmö av våldsamheter i samband med danske högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar. Över 20 poliser skadades och ett fyrtiotal personer greps.
LÄS MER: Staden ska snabbt identifiera tolvåringar i upploppen
När extremisten ansökte om tillstånd för allmän sammankomst i Norrköping och Linköping skrev städernas kommundirektörer till polisen att det inte borde tillåtas. Enligt Norrköpings pressavdelning fanns det på tisdagen inga ansökningar om nya Stram Kurs-manifestationer i staden.
Navestad finns med på polisens lista över utsatta områden och kommunen hade sedan tidigare fokus på att öka tryggheten i stadsdelen, enligt Olle Vikmång. Den styrande majoriteten aviserade för några veckor sedan en särskild satsning om 10 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder. En stor del av summan kommer att läggas på Navestad, enligt kommunalrådet. Målet är bland annat att fler barn och unga ska lyckas i skolan och att de vuxna ska ha ett arbete att gå till.
LÄS MER: Klockaretorpet tas bort från polisens lista – skolan spelar central roll
– De våldsverkare som i helgen satte Navestad i skräck är i liten minoritet. De allra flesta boende är stolta över sitt område, de trivs och de vill kunna leva sina liv i lugn och ro. Vi behöver gemensamt – boende, föräldrar, civilsamhälle, kommun, polis och andra aktörer – se till att det blir möjligt.
Kommunen har samlat sin centrala krisledning och ser över vad samtliga kontor kan bidra med för att öka tryggheten i Navestad, uppger kommundirektör Anna Thörn på pressträffen.
– Vi har i dag ett etablerat samarbete, bland annat med trossamfunden, och det kommer vi att förstärka ytterligare. Vi har flera samverkansmöten framåt, redan i morgon har vi förstärkt samverkansmöte med civilsamhället och trossamfunden, säger hon.
2019 ströks Norrköpingstadsdelen Hageby från polisens lista över utsatta områden. I fjol togs även Klockaretorpet bort. Kommunen började 2017 arbeta enligt EST-modellen, Effektiv samordning för trygghet, i Klockaretorpet. Den bygger på nära samarbete mellan kommun, polis, räddningstjänst, skola och civilsamhälle. Olle Vikmång har uppgett att skolan spelar en central roll i arbetet.
– Vi vet vad vi behöver göra. Vi har gjort det förut och med den positiva kraft jag upplever mobiliseras i området är jag säker på att vi också kommer att lyckas i Navestad, säger han nu.
LÄS MER: Kunniga rektorer har ökat tryggheten i Klockaretorpet
Rasmus Paludans provokationsturné startade på skärtorsdagen i Råslätt, Jönköping. Där möttes hans koranbrännande med tystnad. Högerextremistens tal överröstades också av kyrkklockor som började ringa. Prästen Fredrik Hollertz som låg bakom har delgivits misstanke om störande av allmän sammankomst. Det fick fritidsgården Undergrounds föreståndare Peter Magnusson att i solidaritet polisanmäla sig själv som medbrottsling, rapporterar lokala medier.
Peter Magnusson säger till SVT Jönköping att det starka civilsamhället i Råslätt och samverkan mellan föreningar, kyrkor och moskéer lugnade stämningen under manifestationen.
– Här är vi vana att jobba tillsammans: kristna, muslimer, hinduer och det sekulära samhället. Vi mobiliserade alla stabila vuxna för att säga samma sak: Att det är fred och kärlek vi vill lyfta fram när någon kommer hit för att kränka och skapa motsättningar och hat, uppger han till SVT.
LÄS MER: Nya orter på polisens lista över utsatta områden