Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommuntoppar oense om Paludan – ”Vi säger nej”

Publicerad: 21 april 2022, 11:59

Det är polisens uppgift att avgöra om Rasmus Paludan ska ges tillstånd för nya manifestationer, anser moderaten Niklas Borg (till vänster). Ulf Olsson (S) i Borås säger nej till högerextremisten. Mittenbilden: Kravaller i Norrköping.

Foto: Linköpings kommun, Stefan Jerrevång/TT, SKR

Extremisten Rasmus Paludan planerar nya koranbränningar – det sprider oro och splittrar kommunerna. Ska han stoppas eller inte? Linköping förvandlades till en krigszon – ändå vill kommunalrådet inte stoppa en ny manifestation.

Ämnen i artikeln:

ExtremismKriminalitetSegregationSenaste nyttUpplopp påsken 2022

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


– Det var närmast att betrakta som en krigszon, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) om skärtorsdagens våldsamma kravaller i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.  

Rasmus Paludan – partiledare för högerextrema Stram Kurs – sa i tisdags till SVT att han ska söka tillstånd för nya manifestationer i Linköping, Landskrona, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan.

Partiet ställer upp i höstens riksdagsval och Rasmus Paludan uppger att koranbränningarna är en del av hans valturné.

Linköping har försökt stoppa honom. Niklas Borg säger nu att säkerhet och upprätthållandet av ordning är en polisiär fråga och att polisen är bättre förberedd än under påskhelgen. Därför kommer kommunen inte att försöka påverka beslutet. Han tycker rent principiellt att demonstrationer ska tillåtas så länge Linköpingsbornas trygghet och säkerhet kan garanteras. 

– Yttrandefrihet och mötesfrihet är grundläggande i vårt samhälle. Därför ska man vara oerhört försiktig med inskränkningar, såklart. 

LÄS MER: Staden ska identifiera 12-åringar i upploppen

Kommunen är förberedd på att en manifestation kan ske. Enligt kommunalrådet finns en oro i Linköping för att nya våldsamheter ska bryta ut.

– Både vi och polisen försöker föra dialog och lugna stämningen i Skäggetorp, vi jobbar med boende, civilsamhället, föreningslivet och trossamfunden. 

Polisen stoppade i förra veckan högerextremisten från att bränna koranen i Borås den 29 april och hänvisade bland annat till påskhelgens våldsamma kravaller. ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken”, sa Emelie Kullmyr, kommenderingschef för polisen i region Väst, i ett pressmeddelande. Rasmus Paludan har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, rapporterar P4 Sjuhärad.

Borås kommunstyrelseordförande Ulf Olsson (S) har varit tydlig med att extremisten inte är välkommen till staden. Politikern anser att yttrandefriheten är ”given och självklar” – men lutar sig mot en paragraf i ordningslagen som tillåter avslag vid risk för allvarliga ordningsstörningar.

– Med tanke på hur de allmänna sammankomster han anordnat tidigare har utvecklats är det uppenbart att den paragrafen är tillämpbar, sa Ulf Olsson till DS inför polisens beslut.

LÄS MER: Kommuntoppen efter upploppen: ”Vi vet vad vi behöver göra”

Även Trollhättans kommunstyrelseordförande Paul Åkerlund (S) vill att polisen stoppar högerextremisten och hänvisar till säkerhetsrisker, rapporterar P4 Väst. Oppositionsrådet Peter Eriksson (M) är av en annan åsikt. Han har förståelse för att koranbränningar upprör – men anser att yttrandefriheten väger tyngre.

– När man har yttrandefrihet innebär det också att man måste kunna acceptera att andra människor har en idé om någonting som man kan tycka är helt tokigt, säger Peter Eriksson till P4.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att eventuella ordningsstörningar vid tidigare möten – orsakade av motdemonstranter – i de flesta fall inte påverkar bedömningen vid ny ansökan. Avslag är ovanligt eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera. Men våldet under påskhelgens kravaller kommer att vägas in i kommande bedömningar.

”Det har varit ett exceptionellt läge och väldigt allvarlig brottslighet kopplat till dessa demonstrationer. Tillståndshanteringen utgår ifrån varje enskild ansökan, men de senaste händelserna är naturligtvis mycket försvårande”, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för arbetet i den särskilda händelsen Val 2022.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev