fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommunledningen går emot folkomröstningen

Publicerad: 8 oktober 2020, 10:04

”Det här har varit ett av mina svåraste politiska beslut”, säger Hans Unander.

Foto: Mostphotos

Nej-sidan vann folkomröstningen, men kommunledningen i Malung-Sälen går emot den – och vill rösta igenom vindkraftsetableringen.

Ämnen i artikeln:

FolkomröstningMiljö

EP

Erik Pettersson


När rösterna hade räknats i folkomröstningen i Malung-Sälen i slutet av september visade det sig att folket sagt nej till 30 vindkraftverk på Ripfjället.

Nej-sidan vann med 52,5 procent av rösterna.

När kommunledningen hade presskonferens dagen efter att resultatet av folkomröstningen fastställts så ville Socialdemokraterna avvakta med att berätta hur de tänkt rösta till Ripfjällsetableringen.

Nu går kommunledningen mot folkomröstningen – och vill rösta igenom vindkraftsetableringen.

– Det här har varit ett av mina svåraste politiska beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S), till SVT Nyheter Dalarna.

– Vi har haft en diskussion i majoriteten och vi har landat i att de här 375 personerna som det skiljer mellan ja och nej är för lite i vårt sätt att se på det.

Hans Unander förklarar att majoritetspartierna tror att vindkraftsetableringen är bra för klimatet, bra för ekonomin och skapar arbetstillfällen

– Vi har hela tiden sagt från majoriteten att vi har det här som en rådgivande folkomröstning. Då har vi gjort bedömningen att långsiktigt för Malung-Sälens kommun så är det här en bra etablering och det står vi upp för.

Ärendet ska igenom flera kommunala instanser innan fullmäktige kan ta ställning till etableringen. Hans Unander kan i dag inte svara på när frågan kommer upp i fullmäktige, men hoppas att det blir innan jul.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev