Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommunerna måste agera för att biograferna ska överleva

Biografens betydelse för ett rikt kulturliv i hela landet kan knappast överskattas. Men nu hotas många biografer av digitaliseringen. Något måste göras - och det är bråttom.

Publicerad: 7 december 2012, 15:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förra veckan kunde man i tidningar över hela Sverige läsa om att antalet biografer de senaste 10 åren minskat i alla län utom ett, och att så mycket som fyra biografer av tio försvunnit på vissa platser. Det som inte framgick i artikeln var att ytterligare ett stort antal mindre biografer nu hotas i en andra nedläggningsvåg.

Orsaken är digitaliseringen, det teknikskifte som hela film- och biovärlden just nu går igenom. I Sverige innebär det att det från och med nästa år knappt kommer att finnas analoga filmkopior, och att de biografer som inte övergått till digitala projektorer därför inte kommer att ha någon film att visa. Några av de mest utsatta aktörerna är de mindre biograferna.

Som många vet har Filminstitutet fått 60 miljoner kronor av regeringen för att stödja biograferna i det här teknikskiftet. Många biografer har ansökt om stöd men långt ifrån alla.Runt om i landet finns ett antal biografer som vi ser inte kommer att klara teknikskiftet av egen kraft men som är kvalificerade att söka detta stöd.Därför riktar vi oss nu även till kommunerna där de är belägna.

Erfarenheten visar att i de fall där kommunen är engagerad i biografens utveckling skapas en långsiktig och ofta innovativ bioverksamhet.

Biografens betydelse för demokrati och ett rikt kulturliv i hela landet kan knappast överskattas. Den är också en mötesplats för skolbio, seniorbio och för alla som vill ta del av berättelser och bilder från hela världen. Digitaliseringen av landets biografer innebär en ny era på detta område. Vi ser nu hur biografer över hela landet snabbare får tillgång till aktuella dokumentärer som ”Palme”, barnfilmer som ”Lilla Anna och långa farbrorn” och stora internationella publikfilmer som ”Skyfall” på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.

I dagarna skickar vi ett brev till alla kommuner där det fortfarande finns biografer som inte har digitaliserat, för att inleda en dialog om vilka steg som behöver tas för att er biograf ska överleva. Vår förhoppning är att vi - stat, region och kommuner – gemensamt kan verka för den lokala biografens utveckling. Det är bråttom nu.

Anna Serner, Vd Svenska Filminstitutet Foto: Per Myrehed

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev