Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommuner vill stoppa fallskärmar till dömda politiker

Publicerad: 24 augusti 2021, 11:13

Det är rimligt att man förlorar förmånerna som följer med uppdraget om man förlorar det, menar Anders G Högmark (M), kommunfullmäktiges ordförande på Tjörn

Foto: Maria Johannessen

Politiker som avgått efter att ha begått brott ska inte kunna få ekonomiska förmåner som omställningsstöd. Sådana förslag ligger nu på bordet i Tjörns och Laholms kommuner som vill införa en lex Forsberg.


Ämnen i artikeln:

LedareKommunallagenPensionFörtroendevalda

I maj förra året ertappades Kungsbackas förre kommunstyrelseordförande Hans Forsberg (M) med att ha köpt sex på en lägenhetsbordell. Det ledde till att han avgick från sina förtroendeuppdrag. Forsberg dömdes senare till strafföreläggande och dagsböter. Händelsen drog i gång en politisk diskussion i Kungsbacka kring rätten till ekonomiska förmåner för politiker som tvingas frånträda sina uppdrag efter att ha begått brottsliga gärningar. 

Det avtal som finns för Hans Forsberg ger honom rätt till visstidspension om 58 000 kronor per månad i nio år fram till ålderspensionen. Miljöpartiets Clas Rosander krävde i en motion tydliga regler om att den som begår allvarliga brott inte ska kunna få ut visstidspension eller omställningsstöd. En lex Forsberg. 

Motionen fick inte gehör, men väl sympati. Kungsbackas kommunalråd i majoritet valde att vända sig till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med en skrivelse i frågan.

– Vi tycker inte att vi kan gå in och göra egna ändringar för kommunens del som inte har stöd i de överenskommelser och regler som SKR tagit fram och som gäller för andra, säger Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet i Kungsbacka.

– Men det är en rimlig frågeställning. Är det rätt att man ska kunna få ut omställningsstöd och pension när brott begåtts? Gällande avtal går inte att ändra, men vi tyckte det var rimligt att lyfta frågan för framtiden till SKR.

Frågan har varit uppe till diskussion även i kommunchefernas och kommundirektörernas nätverk i Halland. Slutsatsen där har blivit densamma: att man inte bör besluta om egna regelverk som skiljer sig från de centrala överenskommelser som SKR arbetar fram, berättar Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka. Men man förväntar sig att en översyn av reglerna inför nästa mandatperiod ska behandla frågeställningen. 

Pensionsexperterna hos SKR meddelar Dagens Samhälle att de just nu inte har något uppdrag att göra någon översyn av gällande regelverk för de förtroendevalda. Men att ett sådant mycket väl kan komma inför nya mandatperioden.

Två kommuner i västra Sverige, Laholm och Tjörn, väntar inte utan är nu på väg att införa just egna regler som ska hindra ekonomiska fallskärmar för förtroendevalda som begår allvarliga brott. I förslaget till ny pensionspolicy i Tjörn finns ett helt nytt stycke kring omställningsstöd. ”Förtroendevalda har dock inte rätt till omställningsstöd vid frånträde av uppdrag på grund av brottslig aktivitet enligt Kommunallagen kap 4 § 9”, säger den. Det handlar då om brott som kan ge påföljd om minst två års fängelse.

– Om man tvingas avgå från själva förtroendeuppdraget finns det ju en viss analogi i att också ifrågasätta rätten till de ekonomiska förmåner som man haft, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders G Högmark (M), som även är ordförande i kommunfullmäktige i Tjörn.

Arvodesberedningen var enig i frågan och förslaget ska inom kort upp till kommunstyrelsen.

– Varför inte en sådan bestämmelse finns i gällande överenskommelse är jag inte mäktig att svara på, men det är en intressant fråga, säger han.

Ni ser ingen risk att bestämmelsen inte håller juridiskt?
– Om någon skulle överklaga och väcka frågan om vi går över någon gräns här så får väl saken prövas. Och i så fall vore väl SKR en förträfflig organisation att följa upp det, säger Anders G Högmark.

Laholms personal- och arbetsutskott i kommunstyrelsen föreslår ett tillägg till gällande bestämmelser med samma innebörd som Tjörns.

LÄS MER: Efter Kungsbackaaffären – kan bli svårare att få fallskärm. 

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev