Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommuner förbereder sig för ryska it-attacker: ”Vi kan inte blunda för risken”

Publicerad: 25 februari 2022, 11:18

Lars Lustigs tankar är med Ukraina och landets befolkning. Till höger ett utbombat ukrainskt luftförsvar i staden Mariupol.

Foto: Länsstyrelsen Västerbotten, Evgeniy Maloletka/AP/TT

Sveriges länsstyrelser och kommuner ser över beredskapen efter Rysslands invasion av Ukraina. Det finns en risk för cyberattacker, påverkanskampanjer och informationskrigföring. ”Alla inser stundens allvar”, säger Västerbottens länsråd.


Ämnen i artikeln:

It-säkerhetSamhällsskyddKriget i Ukraina

Västerbottens länsråd Lars Lustig är ”djupt illa berörd” av Rysslands attack. Invasionen av Ukraina har satt den europeiska säkerhetsordningen ur spel, säger han.

Länsstyrelsen har höjt sin beredskap ett snäpp till nivå två av fyra, den som kallas förstärkt Tib-organisation. Tjänsteman i beredskap (Tib) är en funktion som används i kris för att samordna arbetet och informera allmänheten om vad som sker. I Västerbotten har länsstyrelsen tillfört personal för att följa och analysera situationen.

På torsdagseftermiddagen höll Lars Lustig ett möte med Västerbottens 15 kommuner. I sådana här situationer är samarbete inom länet viktigt, säger han.

– Vi pratade om kriget i Ukraina och hur vi i Västerbotten behöver tänka. Vi är tack och lov ganska långt bort från oroshärden men kriget kommer troligtvis att få konsekvenser även här, i synnerhet om det blir långvarigt, säger han.

LÄS MER: Kommunalråd om ny flyktingvåg: ”Alla kommuner måste hjälpa till”

Alla som deltog i konferensen inser stundens allvar, säger Lars Lustig. 

– För oss i Västerbotten är det viktigt att nära följa händelseutvecklingen, säkra att samhällsviktig verksamhet kan upprätthållas, ordna samordnade kommunikativa budskap till befolkningen och hantera eventuell desinformation. Källkritik är oerhört viktigt vid sådana här händelser.

Flera länsstyrelser höll i går torsdag liknande möten med kommunerna om hur kriget kan påverka dem. Västernorrlands beredskapsdirektör säger till SVT att invånarna bör vara förberedda på cyberattacker, informationskrigföring och påverkanskampanjer. 

LÄS MER: Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns”

Det är ”extremt svårt” att säga hur stor risken är att kommunerna utsätts för  it-attacker på grund av kriget, enligt Lars Lustig. 

– Risken finns, den kan vi inte blunda för. Man har utfört cyberattacker förr och har kompetens att göra det igen. En antagonist kan med ganska små medel orsaka stor skada. Det tog Kalix en månad att komma på banan igen när de utsattes för en it-attack, säger han.

LÄS MER: MSB:s råd: Så undviks en it-kollaps

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev