lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommuner backar om släckta gatlampor efter hård kritik

Publicerad: 9 november 2022, 12:38

Tänt eller släckt? En fråga som kommunpolitiker grubblar över. Foto: Hasse Holmberg / TT

Många kommuner har släckt delar av gatubelysningen för att spara el. Kritiker varnar för att otryggheten ökar – i Laholm och Höganäs backar man nu och tänder lampor igen.

Ämnen i artikeln:

SäkerhetEnergieffektivisering

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


I Laholm har beslutet om att släcka två tredjedelar av gatubelysningen mött hård kritik. Polisen har varnat för att mörka platser skapar en otrygghet och hemtjänstpersonal är orolig för sin säkerhet. Privatpersoner har även anmält beslutet till Justitieombudsmannen och förvaltningsrätten.

Nu har politikerna i samhällsbyggnadsnämnden tänkt om. Gatubelysningen ska tändas igen i väntan på en grundlig utredning om var lampor kan släckas, rapporterar lokala medier. Man backar även på beslutet om att inte tända julbelysningen.

– Vi har konstaterat att hela gator släckts ned, eller att nio av tio lampor varit släckta, och att torg varit helt nedsläckta. Det var inte andemeningen med beslutet. Vi får göra om och göra rätt och prioritera vad som ska vara tänt, säger Ove Bengtsson (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden till Laholms tidning.

I Höganäs har kommunen beslutat att släcka var tredje gatulampa. Men på vissa platser har fler lampor än så släckts och efter klagomål från allmänheten kommer nu nedsläckningen att justeras.

”På vissa platser har det blivit för mörkt, och i praktiken har det inte blivit så att var tredje gatlampa är släckt. Därför kommer vi nu att fördubbla insatserna med två personer, i stället för en, som åker runt för att se hur det har blivit och rätta till där det behövs”, säger kommunchefen Herman Crespin i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 

Fontän- och bastustopp – kommunernas hetaste energispartips 

Kommuner minskar julbelysning för att spara el 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev