tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommunalråd varnar för motstånd mot slutförvar: ”Vi kan förlora invånarnas acceptans”

Publicerad: 27 augusti 2021, 10:49

Östhammars kommunalråd Margareta Widén-Berggren riktar hård kritik mot miljöminister Per Bolund (MP): ”Han vill inte ta till sig kunskap och verkar inte heller lita på myndigheterna. Det känns olustigt. Foto: Magnus Degerman, Erik Simander/TT

När regeringens besked dröjer om slutförvar av kärnkraftsavfallet kan acceptansen bland invånarna i Östhammar minska, varnar kommunalråd. ”Det kan uppstå ett motstånd”.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftSäkerhet

CG

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Inte bara politikerna i Oskarshamn känner sig överkörda av regeringen. Även i Östhammar är besvikelsen stor.

”Tröstlöst” är S-kommunalrådet Margareta Widén-Berggrens kommentar till att regeringen skjuter upp beslutet om slutförvaring av kärnkraftsavfallet.

– Vi har jobbat intensivt med den lokala förankringen, informerat och kommunicerat, och så kör regeringen över folket som ska ta hand om avfallet. Effekten kan bli att det i stället uppstår ett motstånd, säger Margareta Widén-Berggren (S), som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Östhammar samt ordförande i kärnkraftskommunernas samarbetsorgan. 

Östhammars kommun sade för knappt ett år sedan, i oktober 2020, ja till att en anläggning för slutförvar av använt kärnbränsle etableras i kommunen. För att detta ska bli verklighet måste även regeringen säga ja och därefter går ärendet vidare till mark- och miljödomstolen.

Regeringen beslöt igår, torsdag, att tillåta en utökning av mellanlagringen i Oskarshamn, men avvaktar med sitt beslut om slutförvaringen. Enligt regeringens bedömning handlar det om månader innan beslutet kan fattas, men Margareta Widén-Berggren befarar att det kan ta betydligt längre tid. 

– Det känns osäkert och om beslutet dröjer kanske en del utredningar behöver göras om. Då kan vi tappa i trovärdighet och förlora invånarnas acceptans.

Det skulle kunna innebära att Östhammars kommun inte längre är beredd att hysa anläggningen där det radioaktiva avfallet ska slutförvaras i bortåt 100 000 år.

– Vi vill ta ansvar, men vi behöver inte anläggningen. Vi har ingen hög arbetslöshet, säger Margareta Widén-Berggren.

Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan skickade i början av maj en skrivelse till regeringen med en stark vädjan om att beslut om mellanlagringskapaciteten och slutförvarsanläggningen skulle fattas vid ett och samma tillfälle. Margareta Widén-Berggren är mycket besviken på det uteblivna gensvaret.

– Vi har inte fått något svar alls, trots att vi påmint. Inte ens ”tack för synpunkterna”, säger hon.

Margareta Widén-Berggren har inte något större förtroende för miljöminister Per Bolund (MP). 

– Han vill inte ta till sig kunskap och verkar inte heller lita på myndigheterna. Det känns olustigt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev