onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommunalråd vägrade betala skatt: ”Min trovärdighet kan bli ordentligt rubbad”

Publicerad: 9 december 2021, 10:57

Mikael Westin hävdar att hans vägran att betala var medveten civil olydnad. Foto: Ragunda kommun

Kommunalrådet Mikael Westin (C) har jagats av Kronofogden för obetald skatt för sin skogsmark. Det handlar om medveten civil olydnad, förklarar han för Jämtlands Tidning, vars chefredaktör i en ledartext anser att kommunalrådet bör avgå.

Ämnen i artikeln:

PolitikerEtik

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Jämtlands Tidning rapporterade i början av veckan om att kommunstyrelsens ordförande i Ragunda Mikael Westin (C ) under en längre tid haft flera obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten. 

Den mest anmärkningsvärda av dem handlar om skatt för kommunalrådets privata skogsmark. Av Mikael Westins kommentarer till Jämtlands Tidning framgår att hans agerande varit medveten civil olydnad till följd av en flerårig tvist med Skogsstyrelsen. Han pekar på att Skogsstyrelsen tar till maktmedel för att han som privatperson ska betala skatt, men att han samtidigt inte har rätt att bruka skogsskiftet som han vill för att finansiera skatten.

– Jag ville visa hur liten den enskilda skogsägaren är gentemot statliga myndigheter, säger han.

Efter nyhetsrapporteringen om hans agerande har Mikael Westin ångrat sig. Han säger till Jämtlands Tidning att skatten nu är betald och att han borde ha agerat annorlunda. 

– Min trovärdighet som politiker kan komma att bli ordentligt rubbad, och det har jag förståelse för.

Tidningens chefredaktör skriver i en ledartext att ”omdömet brustit så mycket hos den ledande politikern i Ragunda att han rimligen bör lämna sin post”.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev