tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kommunalråd anklagas för förskingring

Publicerad: 14 september 2021, 07:59

Martin Wannholt, kommunalråd för Demokraterna i Göteborg, anklagas för bedrägeri och förskingring. En förundersökning pågår.

Foto: MATHIAS BERGELD

Kommunalrådet Martin Wannholt (D) i Göteborg utreds av åklagare efter anklagelser om förskingring.

Ämnen i artikeln:

PolitikBrott

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Martin Wannholt är gruppledare för Demokraterna, ett parti bildat av motståndare till Västlänken. Demokraterna fick stort stöd i kommunalvalet 2018 och blev näst största parti med 17 procent av rösterna.

Nu skakas partiet av interna motsättningar och av brottsanklagelser. 

LÄS MER: Så blev de valets stora segrare i Göteborg

Martin Wannholt har polisanmälts av nio investerare i ett bolag som han tidigare drivit, skriver Göteborgs-Posten. Bolaget sysslade med trädplantering i Brasilien. Investerarna som polisanmält politikern anser att han fört dem bakom ljuset när han lockat dem att satsa pengar i bolaget. De hävdar också att närmare 2 miljoner kronor som förts över till Martin Wannholt aldrig hamnat i bolaget utan försvunnit.

En tidigare polisanmälan finns redan hos Ekobrottsmyndigheten, uppger Göteborgs-Posten, och åklagare har nu beslutat att återuppta förundersökningen.

– Jag vill inte utveckla det närmare. Anmälan innehåller ganska breda anklagelser, men det är förskingring som ligger närmast till hands, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren till Göteborgs-Posten.

Martin Wannholt tillbakavisar anklagelserna och är inte delgiven misstanke om brott.

– Jag är glad för att det här får en ordentlig genomlysning, säger han till Göteborgs-Posten.

Samtidigt pågår en infekterad konflikt inom Demokraterna. Ett av partiets tre kommunalråd, Henrik Munck, påstår att han erbjudits ett avgångsvederlag på 2 miljoner kronor om han lämnar sitt uppdrag. Det vägrar han göra och hotas därför med uteslutning, uppger Göteborgs-Posten. 

Gruppledaren Martin Wannholt kritiserar Henrik Munck  för raseriutbrott, samarbetssvårigheter, hot, förtal och misstänkliggöranden. Munck får dock stöd av partiets politiska sekreterare. 

Martin Wannholt var tidigare kommunalråd för Moderaterna, men uteslöts ur partiet efter en konflikt om Västlänken. Henrik Munck har tidigare haft tunga politiska uppdrag för Miljöpartiet, men lämnat det partiet efter konflikter. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev