Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Kom upp ur blocken och börja lyssna på väljarna”

Den som väljer att vidmakthålla blockpolitiken säger att blocket är viktigare än de egna väljarna och partiet. Det finns inget som säger att det inte skulle gå att få ut acceptabelt mycket egen politik i nya konstellationer, skriver Jimmy Jansson, kso (S) i S+C+M-styrda Eskilstuna.

Publicerad: 15 februari 2017, 12:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vill bilda en Alliansregering och byta ut Stefan Löfven efter nästa val. Så låter mantrat från de borgerliga. Men vad ska de regera på och vem ska leda regeringen? Foto: Janerik Henriksson/TT


Ämnen i artikeln:

ModeraternaCenterpartietKristdemokraternaAlliansenLiberalernaNy politisk karta?

Visst lever konflikten mellan arbete och kapital kvar. Visst är det detta som striden står om. Men i Sverige är stridsyxan, om inte begravd, så åtminstone för stunden inte höjd. Ingen vågar helt ge sig på den svenska modellen. Även om de borgerliga är frestade så är riskerna stora. Och de är inte eniga.

Vi vill bilda en Alliansregering och byta ut Stefan Löfven efter nästa val. Så låter mantrat från de borgerliga. Men vad ska de regera på och vem ska leda regeringen?

Priset för Alliansen var dyrt. Moderaterna skördade frukterna, de övriga höll på att duka under. Idag: Moderaterna störtdyker. Centern ökar kraftigt. M och C i samma regering börjar bli en allt mer absurd tanke. L och KD tycks fortsätta sin sotdöd.

Så vad är det som driver dem mer än att byta ut en svag regering som betonar samarbete, mot en annan sannolikt ännu svagare som betonar konflikt? Som om de tror att vi medborgare inte genomskådar spelet om saker som inte är möjliga. Och den enda vinnaren på detta spel är de partier som skördar framgång på grund av missnöje. Det utan att ha den minsta förmåga att lägga ihop plus och minus och få till en budget som skulle gå att styra ett land på.

Det finns olika partier av en anledning. Det är betydande skillnader mellan S, V och MP. På samma vis är det stora skillnader på andra sidan. Blocken är idag en skapelse som främst syftar till att hålla andra borta från makt snarare än att sträva efter egna partiets förmåga till förändring. Den som väljer att vidmakthålla blocken säger också att blocket är viktigare än de egna väljarna och partiet.

Det finns inget som säger att det inte skulle gå att få ut acceptabelt mycket egen politik i nya konstellationer. Det parti som vill vara med och påverka måste ändå kompromissa utifrån storlek. I alla samarbeten är det så. Att borgerliga partier tycker att det är smart att tvinga S till ett beroende av V och att själva samtala med SD istället för med S för att få eget genomslag är märkligt. Men det visar hur spelet är viktigare än egna väljarna.

Sveriges finansiella utgångsläge är gott tack vare tidigare regeringar. Nuvarande regering har vårdat arvet. Men utmaningarna måste också mötas. Annars spelas möjligheter bort, problem växer sig större och medborgarnas missnöje ökar. Att i sådana lägen sluta leka taktik och istället göra politik är att föredra. En S+M regering med fokus på att under två perioder kraftsamla eller S+C+L och eventuellt MP som söker stöd åt olika håll i olika frågor skulle kunna få mycket uträttat. Det finns inget som säger att S, MP, C eller L skulle få igenom mindre än genom en allians eller i dagens regering. Faktum är att de inte vet. För de har inte vågat prova.

Det är skillnad på lokal och nationell politik. Men riksdagen har personer med erfarenhet från lokalplanet. Vilket är en tillgång. I Eskilstuna styr S+C+M kommunen. Vi har ibland olika uppfattningar. Men vi löser det. Vi ser till att partierna kan se sina respektive väljare i ögonen och vi möter stans utmaningar. Priset för att inte få något gjort är högre än att vara ideologiskt renlärig i varje fråga.

Visst råder stora skillnader mellan partier i riksdagen. Men hur ofta är det en djupt ideologisk fråga? Är det inte så att de oftare handlar om att se till att tycka något annat än motståndaren? Att skapa en konflikt att cementera blocken med? Är det inte så att det i de allra flesta fall går att mötas och komma ut som hyggliga vinnare? Om vilja finns. Och om inte det går så får man turas om att få genomslag i olika frågor.

Det viktiga är att vara öppen med villkoren gentemot medborgarna. De fattar. Också när partier ägnar sig åt fjantigt spel istället för att möta medborgarnas viktiga frågor och samarbeta om lösningar.

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Eskilstuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev