måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Klimatpolitiken är för svag

Alliansen försvagade under sin tid vid makten kraftigt incitamenten för flera subventionerade klimatåtgärder. Det är med stor sorg som vi konstaterar att den nuvarande rödgröna regeringen inte valt att bryta med den felriktade politiken.

Publicerad: 23 september 2015, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Budgeten saknar bland annat tydliga mål och satsningar på transporter som hade bidragit till att reducera fraktkostnaderna och minska skadliga utsläpp.


Ämnen i artikeln:

KlimatTransporterEnergipolitikBudget 2016

Socialliberalerna är djupt besvikna över otillräckliga och felriktade satsningar på klimat och förnyelsebar energi i regeringens budget. Vi ser att regeringen saknar incitament för satsningar på sol och vindkraft. Istället väljer regeringen att höja skatten på förnyelsebar el med närmare 200 miljoner kronor. I kombination med sänkt rotavdrag för installationer så kommer regeringens budget att slå hårt mot klimatmedvetna medborgare.

Vidare saknar Socialliberalerna en reell satsning på infrastruktur kring laddningsstolpar som en naturlig förlängning av miljöbilspremien. Det är ett område där Sverige ligger långt efter oljenationen Norge. Bristen på laddningsstolpar i Sverige riskerar att göra miljöpremien verkningslös.

Regeringen höjde som väntat bensinskatten från redan höga nivåer. Det är en åtgärd som slår hårt mot bilberoende människor på landsbygden men som kommer att ha en relativt liten effekt på koldioxidutsläppen.

Dessutom väljer regeringen att göra ett vinstuttag på närmare 200 miljoner ur krisande SJ. Det i en tid då förtroendet för SJ och tågtrafiken är rekordlåg. Det är pengar som regeringen borde återinvestera i direkta åtgärder för att höja pålitligheten i tågtrafiken.

Slutligen så saknar Socialliberalerna tydliga mål och satsningar på Sveriges transportföretag genom åtgärder som hade reducerat fraktkostnader och reducerat miljöutsläpp.

Alliansen försvagade incitamenten för flera subventionerade klimatåtgärder kraftigt. Det är med stor sorg som vi konstaterar att regeringen inte bryter den trenden.

Regeringen presenterar en svag budget för klimatet. Socialliberalerna är djupt kritiska till decemberöverenskommelsen och till alliansen som släpper igenom budgeten utan riksdagsmajoritet. Alliansen delar därmed regeringens ansvar.

Valdi Ivancic, partiledare Socialliberalerna

James Brocka, talesperson Socialliberalerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev