tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Klimatarbetet har blivit en byråkratisk mardröm”

Genom att införa en skatt på egenproducerad förnybar energi och dessutom omfattande redovisningskrav försvårar den rödgröna regeringen genomförandet av Parisavtalet. Och nej, det går inte att skylla på EU:s regler.

Publicerad: 13 oktober 2017, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På grund av regeringens omfattande krav avvaktar nu fastighetsägare med att satsa på förnybar energi, skriver debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl, TT


Ämnen i artikeln:

RegeringenStockholmSkatterEnergipolitik

Europaparlamentet har röstat om rekommendationer inför klimatkonferensen i Bonn och det fortsatta genomförandet av Parisavtalet, som världens länder enades om under 2015. Målsättningen är att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader, allra helst att den ska stanna vid 1,5 grad.

Världens städer och regioner kan spela en avgörande roll för resultatet. Men i Sverige försvårar den rödgröna regeringen klimatarbetet genom att införa en skatt på egenproducerad förnybar energi, som alltså inte bidrar till några koldioxidutsläpp överhuvudtaget. Det gör det dyrare för den som vill bidra till att minska utsläppen och det drabbar inte minst Stockholms läns landstings arbete för en övergång till miljövänliga alternativ och förnyelsebar energiproduktion.
 
Regeringen
som gärna berömmer sitt klimatarbete införde först samma beskattning på egenproducerad förnyelsebar energi som på energi som köps i elnätet. Efter hård kritik drog regeringen till slut tillbaka förslaget. Det ersattes dock med bestämmelser som förvisso innebär en lägre elskatt, men som samtidigt ställer orimliga krav på redovisning för fastighetsägare som har kapacitet att producera minst 255 kWh per år. Bestämmelserna innebär att man inte bara behöver deklarera skatt för egenproducerad el, utan för all el man köper in. Ansvaret för deklarationen flyttas alltså från elbolagen till den enskilde köparen.

Stockholms läns landsting äger ett stort fastighetsbestånd med allt från sjukhus till depåer för kollektivtrafik och har som målsättning att dessa ska bli klimatneutrala. Men regeringens redovisningskrav är en byråkratisk mardröm som gör att många stora fastighetsägare, både offentliga och privata, avvaktar med att installera förnybar energi på sina fastigheter. För Stockholms läns del innebär reglerna att de höga ambitionerna i miljöarbetet och strävan efter att fortsätta förse fastigheterna med solceller har fått sig en rejäl törn. 

Att skylla på EU är alltid tacksamt när man vill införa fler krångliga regler och höja skatten. Men det är rent nys att EU skulle sätta käppar i hjulet. Tvärtom är det så att regelverket medger undantag för förnybar energi. Många andra medlemsstater har också använt sig av den möjligheten. Snarare visar detta att den rödgröna regeringen bara är grön till namnet och inte bryr sig om att deras administrativa pålagor minskar investeringsviljan i grön energi. Allt tal om att fortsätta med Alliansens skatteväxlingar har inte resulterat i annat än skattehöjningar.

Medan skatten är kaffepengar för finansminister Magdalena Andersson - på årsbasis ligger den på 5 000 kronor för Stockholms läns landsting - ställer det komplexa regelverket till med stora problem för offentliga och privata aktörers strävan efter att ligga i framkant i arbetet för en övergång till miljövänliga alternativ och förnyelsebar energiproduktion.

Med rätt förutsättningar kan Sveriges städer och regioner ta en framskjuten roll i omställning till ett mer hållbart samhälle. Men det kräver att regeringen menar allvar med sitt klimatarbete och omvärderar sin inställning till egenproducerad förnyelsebar energi. I stället för att skylla på EU behöver regeringen ta bort skatten och minska det onödiga regelkrånglet för aktörer som producerar egen förnyelsebar energi och som inte säljs vidare, oavsett om den kommer från sol-, vind- eller vågenergi. Bara så kan vi gemensamt bidra till att uppnå den målsättningen med klimatavtalet från Paris.

Paul Lindquist, investerings- och fastighetslandstingsråd (M) vid Stockholms läns landsting

Christofer Fjellner, ledamot (M) vid Europaparlamentet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev