Demokrati
Kemikalieinspektionen hör hemma i Göteborg
Västsverige erbjuder ett stort och brett utbud av kompetens inom kemins område. Västra Götaland har dessutom en lägre andel statliga arbetstillfällen än övriga storstadslän. Västsvenska Handelskammaren föreslår därför att Kemikalieinspektionen flyttas till Göteborg.
Publicerad: 10 oktober 2016, 03:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Västsvenska Handelskammaren föreslår att regeringen och Ardalan Shekarabi flyttar Kemikalieinspektionen till Göteborg. Foto: Erik Simander, TT
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi har inlett en process med att flytta myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. I samband med att e-Hälsomyndigheten flyttade till Kalmar förmedlade civilministern att fler flyttar skulle presenteras i höst och i september placerades även Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.
Vi på Västsvenska Handelskammaren är intresserade av denna process och har ett konkret förslag till nästa myndighetsflytt: Kemikalieinspektionen.
När det gäller lokalisering förordar vi en placering i Göteborg eftersom det är ett storstadsområde. En placering av myndigheter i en större stad bidrar till en stor kompetensbas, breda nätverk samt tillgång till kvalificerade kringtjänster. Det behövs en stor stad med en lokal arbetsmarknad som är tillräckligt stor för att erbjuda många kompetenser.
I utvärderingsrapporten av den senaste större myndighetsflytten beskriver Riksrevisionen lärdomar och det goda som en flytt kan föra med sig. En flytt bidrar bland annat till att underlätta förändringsarbetet och ger en automatisk kompetensinventering. Vi kan kanske påstå att det är lättare att förnya sig och tänka utanför boxen om vi lämnar kvar boxen i Stockholm.
Vi ser gärna att Kemikalieinspektionen blir den myndighet som relokaliseras. Skälen är många. Den är för det första en av 150 myndigheter i Stockholms arbetsmarknadsområde. Som jämförelse kan nämnas att Göteborg har fyra, vara den ena är länsstyrelsen och den andra är Göteborgs Universitet.
För det andra har Västra Götaland en lägre andel statliga arbetstillfällen än övriga storstadslän. Men även färre än Norrlandslänen, enligt en rapport från Statskontoret. Särskilt tydlig är skillnaden när det gäller kvalificerade arbeten.
Västsverige erbjuder dessutom ett stort och brett utbud av kompetens inom kemins område. I Stenungssund finns det största kemiklustret i Sverige. Här finns även ett life-science kluster med Astra Zeneca i spetsen. Ett förenklat och därmed ökat personalutbyte mellan näringsliv och myndighet skapar nya nätverk samt större förståelse för varandras villkor. Det förstärker även befintliga kunskaper.
Strukturen för den västsvenska kemiindustrin är mer varierad än i Stockholm/Mälardalen, och därmed också arbetskraftens kompetens. Därför kan en placering i Göteborg bredda rekryteringsunderlaget med näringslivserfarenhet samt kompetenser förvärvade, inte bara via studier, utan genom praktiskt arbete och interna utbildningar.
När det kommer till myndighetens framtida kompetensförsörjning så utbildas kemiingenjörer på Chalmers samt biologer och miljövetare på Göteborgs universitet. Förutom ett brett utbud vad gäller specialistkompetens finns även god tillgång till kompetens inom övriga stabsfunktioner som ekonomi, juridik och kommunikation.
Ett råd till regeringen är att om de ska flytta en myndighet bör det vara ett krav att det finns en rimlig chans för myndigheten att göra ett likvärdigt arbete, om inte bättre än i dagsläget.
Vi tror att det finns möjligheter till ett välutvecklat samarbete mellan myndighet, näringsliv och akademi i Västsverige som skulle vara till nytta för alla om regeringen skulle besluta om att genomföra en flytt.
Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.