måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

KD:s starkaste man ställer upp igen: ”Det är för roligt för att lämna”

Publicerad: 24 september 2021, 11:31

Bengt Germundsson (KD) redo ställa upp för Marakryd en mandatperiod till.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Sveriges mest framgångsrika kristdemokrat ger sig inte. Bengt Germundsson ställer upp för omval och siktar på 24 år som kommunstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Efter valet 2002 tog Bengt Germundsson (KD) över ordförandeklubban i Markaryds kommunstyrelse. Nu ställer han upp för att väljas för en sjätte mandatperiod.

– Det är för roligt för att lämna, säger han.

Vad är det som är så kul?
– Jag får verka i en liten kommun som har en fantastisk utveckling och där det händer så mycket. Att jag får jobba tillsammans med näringslivet och den civila sektorn, och hela tiden syssla med positiva saker som utvecklar hela samhället, det gör att jag får energi.

Bengt Germundsson kan peka på beräkningar om att 500 nya jobb kommer att skapas i Markaryd de närmaste åren, ”det motsvarar 50 000 jobb i Stockholm”, bland annat genom att kommunens största företag Nibe expanderar.

Många talar om att positionen som lokal toppolitiker blir allt tuffare. Kravet på tillgänglighet ökar samtidigt som det politiska klimatet hårdnar, inte minst på grund av sociala medier. Hur känner du?
– Det har blivit tuffare. Men jag har alltid jobbat enligt devisen att jag ska vara tillgänglig och inte stänga av min telefon. Och i och med att jag engagerar mig lokalt i en liten kommun så kanske sociala medier inte har samma betydelse, utan man har lättare att möta invånarna på ett annat sätt.

Bengt Germundsson har suttit 18 år på sin post. Just nu är det bara Stefan Gustafsson (KD) i Sävsjö, Ewa-Leena Johansson (S) i Ljusnarsberg och Daniel Portnoff (M) i Trosa som hållit ut något längre. Blir det ett omval är Bengt Germundsson på väg mot den absoluta långsittartoppen. 

LÄS MER: Här är toppolitikerna som suttit längst.

– Det är inget jag tänker på. Det är kuriosa, säger han.

Det var alltså efter valet 2002 som Bengt Germundsson tog över i Markaryd. Då hade han ”bara” drygt 24 procent av rösterna bakom sig. I de kommande tre valen fick KD 44–45 procent, men 2018 backade man till 39 procent. Den resultatraden är det ingen annan kristdemokrat som kan mäta sig med. Noterbart är att KD för tre år sedan i Markaryd endast fick 10,6 procent i riksdagsvalet. Germundsson-effekten är med andra ord betydande.

Vilken är den största utmaningen framöver för dig och Markaryd?
– Den ökade segregation. Vi är ju bland de kommuner som haft störst inflyttning av nyanlända. Och vi märker av den här sociala dumpningen. 10–15 kommuner hör ständigt av sig och vill dela med sig av sina invånare. Den splittringen som uppstår med framväxten av ett parallellt samhälle har vi lagt mycket krut på. 

Du är också andre vice ordförande i ditt parti. I rikspolitiken ligger ni lågt i opinionsmätningarna. Är du orolig?
– Nej. Snittet i mätningarna ligger på 5,5 procent och det är ju faktiskt dubbelt så mycket som vi låg på 2017, ett år före förra valet. Så vår lägsta nivå har nog höjts.

En regering tillsammans med Moderaterna är Kristdemokraternas mål efter nästa riksdagsval. Den ska kunna ta stöd av och förhandla med Sverigedemokraterna, även om budgetfrågor. Bengt Germundsson är bekväm med den linjen. 

– Det förhållningssättet, att prata med alla och även sy ihop olika majoriteter för att få igenom sina förslag, har ju Kommunsverige haft i decennier, säger han.

LÄS MER: Högersvängen splittrar KD: ”Ett slag i ansiktet på partiets bas”. 

Fakta/ Kristdemokraternas valresultat i kommunvalen i Markaryd

2018: 39,3

2014: 44,9

2010: 44,7

2006: 44,3

2002: 24,2 procent

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev