Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

KD-topp: ”Husköpet har tagit energi och fokus från sakpolitiken”

Publicerad: 12 november 2021, 08:15

”Vi tappar när vi inte syns så mycket, och just nu har det varit mycket fokus på makt och eventuell regeringskris”, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg, som föreslås bli ny ledamot i partistyrelsen.

Foto: Göteborgs stad

Göteborgs kommunalråd Elisabet Lann föreslås bli ny ledamot i partistyrelsen när Kristdemokraterna samlas till riksting i helgen. Hon vill att partiet ska bli mer synligt och få bort fokus från partiledarens husköp.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaEbba BuschVal 2022Göteborg

Elisabet Lann är den enda nya ledamoten i valberedningens förslag till partistyrelse, som ska klubbas på helgens riksting i Norrköping. 

Vad tar du med dig från rollen som kommunalråd i Göteborg om du blir vald? 

– Göteborg är Sveriges andra största stad och ofta när vi pratar om storstäder så blir det Stockholmsfokus. Göteborg är ett nav för mycket av forskning, utveckling och näringsliv. Det västsvenska perspektivet är viktigt att ha med sig in i partistyrelsen. 

Vad ser du fram emot på rikstinget? 

– Att träffas efter så lång tid. Jag tror att alla är väldigt taggade och längtar mycket efter det. Av det som står på dagordningen blir vår sjukvårdsreform viktigast. Det är en superviktig fråga inför valet där jag tror att vi har lösningar som väldigt många väljare efterfrågar. 

Vad är mest centralt i sjukvårdsreformen? 

– Det är det vi har pratat om ett tag, att avveckla de 21 regionerna och låta staten ta över huvudmannaskapet för den specialiserade sjukvården. Det går i linje med det pågående arbetet med att utveckla den nära vården. 

Varför har ni tappat i opinionen?

– Vi tappar när vi inte syns så mycket, och just nu har det varit mycket fokus på makt och eventuell regeringskris. Det har varit stort fokus på Socialdemokraterna och vad som kommer att hända efter Löfven. Vi behöver prata sakpolitik och våra frågor igen. 

Hur mycket har all uppmärksamhet kring Ebba Buschs husköp påverkat er? 

– Jag tror att det har tagit energi och fokus från sakpolitiken. Men jag tror inte att det har påverkat siffrorna så mycket. Det är väldigt mycket konstiga omständigheter kring hela affären som jag tror att människor kan skilja från vårt parti och vår politik. 

Vad behöver KD göra för att lyfta i opinionen inför valet nästa år? 

– Det ser alltid lite tungt ut i opinionen för oss när det är långt kvar till valet. Vi är ett valrörelseparti som alltid lyfter på slutet. Nu behöver vi samla våra trupper och inspirera varandra. 

Vilka frågor borde ni fokusera på i valrörelsen? 

– De som är prioriterade för oss är sjukvårdsfrågorna, äldreomsorgen, trygghet och att stärka familjerna. 

Läs mer: Högersvängen splittrar KD: ”Ett slag i ansiktet på partiets bas”

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev