Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”KD ska stå för en human flyktingpolitik”

Publicerad: 20 oktober 2017, 12:57

Det får inte vara någon tvekan om att KD står på utsattas sida, anser Lennart Bondeson.

Foto: Anna Rut Fridholm

En återgång till den gamla flyktingpolitiken är en illusion, skriver 23 kristdemokrater på DN Debatt fredag. Men det håller Örebros kommunalråd Lennart Bondeson (KD) inte alls med om. – Den stränga politik vi har i dag får negativa konsekvenser, säger han.


Ämnen i artikeln:

MigrationKristdemokraterna

Kristdemokraterna står inför ett vägval i migrationspolitiken och debatt väntas under rikstinget i helgen. Frågan skär rätt igenom partiet och skapar spänningar. ”Röster inom Kristdemokraterna höjs för en återgång till en migrationspolitik som aldrig kommer att kunna implementeras i vårt land igen” skriver de 23 kristdemokraterna på DN Debatt.

Lennart Bondeson delar inte uppfattningen att politiken som rådde före flyktingtoppen 2015 är otänkbar igen. Inte minst med tanke på att antalet asylsökande minskat. Han är en av flera som skrivit under en motion för en mer ”human flyktingpolitik” där man kräver en återgång till permanenta uppehållstillstånd.

— Det var ett ansträngt läge 2015, men Sverige har inte gått under, vi har klarat det väl. Den stränga lag vi har i dag får negativa konsekvenser, särskilt för de ensamkommande från Afghanistan, fler av dem borde få stanna.

I motionen lyfts bland annat fram att tillfälliga uppehållstillstånd förhindrar integrationen och att exempelvis läkare tvingas ta jobb som städare för att kunna få hit sina familjer.

Debattörerna i DN förespråkar likt Moderaterna ett asylkvotsystem och anser att det är de som står för en human migrationspolitik. Hur ser du på det?

— Det är 65 miljoner människor på flykt i världen och nej, vi kan inte ta emot alla. Men vi kan ta ansvar för dem som kommer hit. Min bedömning är att vi kan ta emot fler flyktingar än i dag.

— Vi har utmaningar med integrationen, men de här människorna är viktiga för sin egen skull och viktiga medborgare som Sverige behöver.

Lennart Bondeson välkomnar att Ebba Busch Thor och partistyrelsen på senare tid har mjukat upp flyktingretoriken, bland annat genom att signalera att fler unga från Afghanistan ska få stanna. Dåliga opinionssiffror tror han delvis hänger ihop med att väljarna uppfattat partiet som otydligt i för Kristdemokraterna viktiga frågor.

— Med vår ideologiska betoning på alla människors lika värde får det inte vara någon tvekan om att Kristdemokraterna står på utsattas sida. Vad vi tycker i flyktingpolitiken kommer att vara en av de viktigaste frågorna i valstugorna, säger han.

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

MigrationKristdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev