Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

KD:s framtid finns inte i mittenträsket

Kristdemokraterna behöver bli ett tydligare kristdemokratiskt/konservativt parti. En sådan profilering gör att vi kan utmana SD samtidigt som alla frustrerade gammelmoderater får chansen att hitta en ny politisk hemvist, skriver Magnus Jacobsson, gruppledare för KD i Uddevalla och fd ordförande i KDU.

Publicerad: 29 januari 2015, 14:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaKristdemokraternaKristdemokraterna

Den avgående partiledaren i Kristdemokraterna, Göran Hägglund, har gjort ett fantastiskt jobb. Under åtta av hans elva år som partiordförande har vi suttit med i regeringen, vilket är bättre än vad företrädaren Alf Svensson lyckades med.

Sakpolitiskt har han utvecklat partiet så att vi i dag är Sveriges absolut tydligaste parti avseende frågor som berör valfrihet inom barnomsorg, skolor, äldreomsorg och sjukvård med mera. Han var med och avvecklade en del av det statliga bolagsägandet samt har genomfört en lovvärd apoteksreform.

Genom deviser som: ”Ingen skall hållas tillbaka och ingen skall lämnas efter” samt ”Verklighetens folk” har han tagit strid för människors vardagsliv. Detta patos för enskilda människors vardagsliv syns även i de senaste månadernas utspel avseende Sveriges misslyckade integrationspolitik.

Samtidigt är det så att trots att Göran Hägglund har varit en framgångsrik partiledare både avseende regeringsinnehav samt sakpolitiska framgångar så har vi som parti tappat stöd hos väljarna. Detta är en utveckling som inte kan fortsätta. Nästa partiledare måste därför ha förmågan att attrahera nya väljare.

Alla partier inom Alliansen håller på med en politisk omdaning där Centern är på väg i en mer liberal riktning, Folkpartiet rör sig vänster ut samtidigt som Nya Moderaterna allt mer liknar de gamla Folkpartiet. Det är således extremt trångt i mittens rike.

Samtidigt som ”alla” allianspartier konkurrerar om mittenväljarna så har Sverigedemokraterna utnyttjat det tomrum som finns på den politiska högerkanten. Vilket var ett av skälen till att de gjorde sitt bästa val 2014. För egen del tror jag att kristdemokrater skall vara tydligare med att vi är ett kristdemokratiskt/konservativt parti. En sådan profilering gör att vi kan utmana SD samtidigt som alla frustrerade gammelmoderater får chansen att hitta en ny politisk hemvist.

Kristdemokraternas nya partiledare måste våga utmana Sverigedemokraterna och lansera en politik som gör att de borgerliga väljare som vid det senaste valet röstade på SD känner att det finns ett parti som har en bättre politik än SD. Samtidigt måste vi driva en tydlig borgerlig politik så att gamla moderater känner att kristdemokraterna är deras naturliga alternativ.

Hittills har vi prioriterat barn och ungas uppväxtvillkor, äldres livssituation samt företagarnas utvecklingsmöjligheter, men om vi skall vända den negativa trenden och börja växa måste vi komma med förslag på en bättre integrations-, kriminal- och säkerhetspolitik.

En ny partiledare som vågar satsa på trygga familjer, fungerande skolor, ökad valfrihet, bättre integration, hårdare kriminalpolitik samt bättre försvarspolitik har alla förutsättningar att bli framgångsrik och lyfta partiet upp till 10-15 procent.

Jag hoppas därför att valberedningen lägger stor vikt vid personens mediala och ideologiska egenskaper nu när man skall arbeta fram ett eller flera förslag till partiledare.

Magnus Jacobsson, förbundsordförande KDU 1996-99, riksdagsledamot 1998-02, oppositionsgruppledare Uddevalla 2002-06, kommunalråd 2007-15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News