lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Katalys: Därför missade S vänstervinden

Jakten på mittenväljare gav ingen utdelning i valet. Den öppnade dessutom upp för andra konfliktdimensioner än den mellan vänster och höger, vilket både SD och Fi var snabba att utnyttja. Med tydliga ideologiska alternativ gjorde båda partier rekordval, skriver det fackliga idéinstitutet Katalys i sin valanalys.

Publicerad: 9 oktober 2014, 07:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Feg mittenpolitik gynnar ytterkanterna, hävdar Katalys.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaFeministiskt initiativ

Även om Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tagit över regeringsmakten så vann de inte valet 2014. I stället är det Moderaternas och den borgerliga regeringens genomklappning som har bäddat för att Socialdemokraterna regerar i minoritet. För att isolera Sverigedemokraterna och få igenom sin politik är sannolikheten hög för att man kommer att sträcka sig över blockgränsen. Samtidigt finns det ingenting som gynnar Sverigedemokraterna mer än att skillnaderna i politiken blir än mer utsuddade.

Hur hamnade man här och vad bör göras nu?

Väljarnas tydligaste besked i valet 2014 var att det borgerliga styrets politik måste få ett slut. Inte sedan den politiska demokratin infördes i Sverige har den samlade borgerligheten haft så lågt väljarstöd. Väljarna oroade sig över bristerna i välfärden, den ökande ojämlikheten och en skola i fritt fall. De såg att jobbskatteavdrag och försämringar i trygghetssystem inte rått bot på den höga arbetslösheten. Den borgerliga regeringen försökte inte ens gå till val på sin egen politik. I duellerna med Stefan Löfven drog Fredrik Reinfeldt effektivt ned konfliktnivån längs vänster-högeraxeln.

Socialdemokraterna lät ängsligheten ta över. Efter två valförluster och tre partiledarbyten sattes riskminimeringen främst. Socialdemokraterna accepterade majoriteten av de borgerliga 140 miljarder i skattesänkningar. Man gick till val på jobben och skolan, men det var svårt för väljarna att urskilja några stora konflikter. Debatterna handlade snarare om detaljfrågor. De två regeringsalternativen la inte tonvikt vid politiska skillnader. Samtidigt överskuggades valet av regeringsfrågan. Blockpolitikens logik från 2006 och 2010 var med även 2014. Sakfrågor fick därmed mindre utrymme, till förmån för spekulationer kring vilka som skulle regera med vilka.

Samlingen kring mitten och jakten på så kallade mittenväljare gav ingen utdelning i valet 2014. Den öppnade dessutom upp för andra konfliktdimensioner än den mellan vänster och höger, vilket både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ var snara att utnyttja. Med tydliga ideologiska alternativ gjorde båda partierna rekordval.

Konflikterna mellan progressiv och borgerlig politik måste återföras till dagordningen i svensk politik. Bland de frågor som tonades ned i valrörelsen finns flera frågor som är särskilt viktiga ur ett fackligt perspektiv, såsom a-kassan, utförsäkringarna, frågor kring arbetslivets villkor och ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden.

Vi är övertygade om att det fanns potential att mobilisera en stark vänsteropinion i valet 2014 men att de rödgröna partierna och i synnerhet Socialdemokraterna saknade segel för denna vänstervind. Väljare mobiliseras inte med ljummen mittenpolitik utan med tydliga alternativ. Om de rödgröna partierna vill växa måste konfliktlinjerna bli skarpare. En underbyggd reformpolitik för en starkare arbetsmarknad, bättre välfärd, mer vitala trygghetssystem och ett bättre arbetsliv måste lyftas fram.

Sverigedemokraternas och Feministiskt initiativs framgångar visar att starka konfliktlinjer är ett framgångsrecept. Stefan Löfvens regeringsdeklaration är ett bra första steg. Nu gäller det att leverera. Väljarna måste om fyra år känna att det spelade roll, att något blev bättre och att Sverige ändrade kurs. Annars riskerar missnöjet att växa ännu mer fram till valet 2018.

Fotnot: Katalys valanalys Utan segel i vänstervinden går att läsa här i sin helhet.

Victor Bernhardtz, utredare Katalys

Enna Gerin, utredare Katalys

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev