Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Kaiser Permanentes högste chef kommer till Almedalen

Publicerad: 29 maj 2013, 06:37

Sjukvårdens superstar. Bernard Tyson, ny koncernchef för vårdjätten Kaiser Permanente, kommer till Almedalen för att tala om digital health den 2 juli.

Bernard Tyson, ny chef för amerikanska sjukvårdsjätten Kaiser Permanente, kommer till Almedalen för att tala om hur deras patientdatasystem revolutionerat vården.


Kaiser Permanente är världens hetaste sjukvårdsföretag.

Tisdagen den 2 juli är den nye koncernchefen Bernard Tyson huvudtalare vid ett exklusivt frukostseminarium i Visby, arrangerat av Dagens Samhälle och Telia. Seminariet vänder sig till beslutsfattare inom svensk sjukvård. Efter hans tal hålls en paneldiskus­sion om vad Sverige kan lära av Kaiser Permanente.

Inte minst deras gigantiska patientinformationssystem KP Health Connect drar till sig intresse överallt. Data för över 9 miljoner patienter finns i sy­stemet, som hittills kostat närmare 35 miljarder kronor att utveckla.

– KP är en förebild för alla som jobbar med IT i vården, menar Åke Rosandher, chef för landstingens samarbetsorgan Cehis (Centrum för e-hälsa).

Efter 30 år i koncernen, bland annat som sjukhuschef, har Bernard Tyson inblick i alla nivåer av en modern välfärdsorganisation. Han kommer bland annat att tala om hur digitalisering och mobilitet påverkat alla led i Kaiser Permanentes vårdkedja.

– Våra investeringar i IT har underlättat enormt. Genom att ge alla parter snabb access till bokningar, hälsodata, labbresultat och recept via nätet har vi fått en fantastisk förbättring, säger Bernard Tyson till Dagens Samhälle.

Kaiser Permanente är USA:s tredje största vårdkedja. Företaget är lika stort som alla svenska landsting tillsammans, omsätter 300 miljarder per år och driver både primär- och specialistvård i nio amerikanska stater. På senare år har fokus förflyttats medvetet från betoningen på ”sjuk-” till hälsovård.

Non-profitföretaget Kaiser Permanente, som i första hand finansieras via arbetsgivarbetalda sjukförsäkringar, är den mest prisade vårdkedjan i USA och brukar av bland annat president Barack Obama lyftas fram som nationell förebild.

Federala myndigheter i USA rankar varje år försäkringslösningar för pensionärer. 2012 gick de igenom 563 olika så kallade “health plans”. Endast elva fick det högsta betyget, fem stjärnor. Av dessa elva gick 6 till Kaiser Permanente.

Kvällen före seminariet är Bernard och hans hustru Denise Tyson hedersgäster vid en middag som Dagens Samhälle och Telia håller på briggen ”Tre Kronor” i Visby hamn. Vid middagen närvarar ett 20-tal gäster från regeringen, landstingen, myndigheter, forskning och privata vårdföretag.

Seminariet kommer att filmas och läggas ut på Dagens Samhälle Play>>

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev