tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jubelreaktion hos SD i Sölvesborg

Publicerad: 11 september 2022, 19:04

Glada miner på Sverigedemokraternas valvaka den 11 september 2022 i Sölvesborg när SVT:s valundersökning blev klar. Foto: MAGNUS LEJHALL

I Sölvesborg är stämningen god hos både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna under valkvällen. Annat är det på den moderata vakan.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Politik

TT

Torbjörn Tenfält


Jublet stiger på Järnvägsgatan i Sölvesborg, där Sverigedemokraterna har sitt högkvarter i en sliten fastighet i mörkrött tegel. Om valvinden i riket blåser åt samma håll i kommunen stärker partiet sitt väljarstöd,

– Jag är oerhört glad om vi kan passera 20 procentstrecket i landet. Vi brukar följa rikstrenden här nere så det ser lovande ut, säger gruppledaren Robert Lindén, som håller i valvakan då kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon blivit sjuk.

Han är också hoppfull om att Samstyret på högerkanten kan fortsätter regera i Sölvesborg.

– Vår plan är att fortsätta hålla ihop och om de här siffrorna står sig tror jag att vi klarar det. Pressen är större nu än för fyra år sedan. För vår egen del känns det som att väljarna har ökade förväntningar på oss i det här valet säger Robert Lindén.

Under de senaste fyra åren har Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala SOL-partiet haft makten tack vare 27 av de 49 mandaten i Sölvesborgs kommunfullmäktige.

Tillsammans har de fyra partierna betat av ett 220 punkter långt handlingsprogram. Beslutet att stoppa skolbibliotekens inköp av nya böcker på alla elevers modersmål har väckt nationell uppmärksamhet, likaså att kommunen inte ska hissa prideflaggor eller köpa in konst som riskerar att väcka negativa känslor bland invånarna. Mycket annat har passerat obemärkt och ofta med oppositionens stöd.

Senaste året har det också varit en hel del debatt om majoritetens beslut att avverka en vacker gammal bokskog i Vitahall strax utanför Sölvesborg för att ge plats åt bostäder har väckt en hel del protester.

– Snart vet vi hur väljarna bedömer våra fyra år vid makten, säger Robert Lindén.

I Folket Hus i en annan ända av stan är stämningen också god.

– Redan före valundersökningen kände jag hopp om att vi kan ta tillbaka makten här i kommunen, säger oppositionsrådet Birgit Birgersson Brorsson (S).

Heléne Björklund, ordförande för S i Blekinge, får också ökat hopp av de preliminära rikssiffrorna.

– Vi gillar att fira och passar på nu också, säger hon.

Hos Moderaterna på restaurang Blekingeporten är det dystra miner efter de preliminära rikssiffrorna. Men lokala partiledaren Kith Mårtensson låter sig inte nedslås.

– Riksval och kommunval är helt olika saker. Här i Sölvesborg är mitt mål att vi ska få fler mandat och större inflytande i Samstyret. Jag är beredd att regera vidare tillsammans, men inte med något nytt 220-punkts-handlingsprogram, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev