Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Jubel för Välfärdens <br/>100 viktigaste kvinnor

Publicerad: 6 mars 2013, 14:33

Nöjda pristagare. Från vänster i bild Agneta Jansmyr, Ann-Sofi Lodin, Irene Svenonius, Ingrid Bengtsson-Rijavec och Carola Lemne.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Det var fullsatt när Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman presenterade listan med välfärdens 100 viktigaste kvinnor vid en prisutdelning i Stockholm under onsdagen.


Mer ansvar och fler anställda än i näringslivet. Kvinnorna som leder i välfärden har svåra jobb och förtjänar en stund i rampljuset - och det var precis så det blev i van der Nootska palatset på Södermalm. Topp fem kallades upp på scenen i den sorlande lokalen och fick ta emot blommor och välgångsord av Mats Edman och Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen och finansutskottets ordförande.

I dag är en historisk dag, sade Anna Kinberg Batra och syftade på att det aldrig tidigare gjorts en liknande rankning.

Att kvinnorna som är chefer för välfärden är viktiga för oss alla i samhället, var de båda överens om:

- Det är ni som får vardagspusslet att fungera, sade Anna Kindberg Batra.
- Det är de här kvinnorna som tar hand om oss från vaggan till graven, fyllde Mats Edman i.

De fem kvinnor som hamnade i topp var Irene Svenonius, stadsdirektör i Stockholms stad, Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Carola Lemne, vd Praktikertjänst, Agneta Jansmyr, landstingsdirektör landstinget i Jönköpings län och Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Skåne.

Irene Svenonius, stadsdirektör i Stockholms stad gladdes åt förstaplatsen på listan.
- Det är jätteroligt att Dagens samhälle uppmärksammar kvinnorna som leder så viktiga verksamheter, de påverkar ju så många människors vardag. Jag skulle gärna se fler listor, till exempel sådana som jämför män och kvinnor i det offentliga, men också i det privata. När det handlar om löner så är det bestickande att det är så stora skillnader mellan att leda i det offentliga och i näringslivet, trots att det kan handla om liknande befattningar. För min del är jag inte missnöjd med min lön, men pengar är heller inte min drivkraft.

Carola Lemne, vd Praktikertjänst, kommenterar sin tredje plats:
- Det känns kul att vara med och jag tycker att 100-listan är ett roligt initiativ som lyfter välfärden. Det handlar om stora komplexa organisationer. Jag är också med på Veckans affärers 125-lista över näringslivets mäktigaste kvinnor, men topp tio på Dagens samhälles lista basar över mer pengar än hela VA:s 125-lista.

Liksom de andra två uppskattade Agneta Jansmyr, landstingsdirektör Landstinget i Jönköpings län tillika innehavare av fjärdeplatsen, Dagens Samhälles nya rankning.
- Roligt att cheferna i välfärden uppmärksammas och lyfts fram, och att jag får vara med i det sammanhanget. Löneskillnaden mellan näringslivet och offentliga sektorn är svår att kommentera, det handlar ju om två helt olika sektorer med olika förutsättningar. Sen så måste jag lägga till att det är roligt att ett mellanstort landsting som Jönköpings är med på listan, annars blir det lätt bara storstadsregionerna som uppmärksammas.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 9, 2013

Monika Sandberg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev